Spartacus Forlag

Frisk og slank med hormonmetoden

- Hvis du lærer deg hormonenes enkle språk, forstår du hvorfor vi har blitt tyngre og tyngre som befolkning gjennom de siste 40 årene, sier lege Øyvind Torp.

Skrevet av redaksjonen/Spartacus forlag


«Hormonmetoden» - hva betyr egentlig det?

- Det er kjempeviktig at pasientene mine og alle som er interessert i mat og helse skal vite hva som skjer i kroppen når du spiser en pizza eller en grønnsak. Kroppen reagerer svært forskjellig på de to matvarene, og det er gjennom hormoner at effektene skjer. Når du vet at pizzabiten øker insulinhormonet ditt, setter i gang fettlagring og dessuten nekter kroppen å forbrenne fett, kan du bruke denne kunnskapen til å velge en matvare som ikke påvirker insulinhormonet ditt i det hele tatt, for eksempel et egg, fisk eller en grønnsak.


De fleste har vel fått med seg at fisk er sunnere enn pizza. Men vi tror gjerne at det er fettet i pizzaen som gjør oss tykke og at det er mangelen på det samme fettet som gjør fisken så sunn.


- Jeg har ikke tall på hvor mange av pasientene mine som har fått aha-opplevelser når vi snakker om dette temaet. Som mannen som trodde melk var så sunt at han drakk flere liter daglig. Etter litt kort info om at melkesukker fører til fedme, var det kort vei til melkekutt, som gav mange kilos vektnedgang


Legen fortsetter:


- Hvis du lærer deg hormonenes enkle språk, forstår du hvorfor vi har blitt tyngre og tyngre som befolkning gjennom de siste 40 årene. Du vil forstå hvorfor det blir helt feil å telle kalorier uten å tenke på hvordan maten påvirker hormonene våre.


For det er nemlig ikke slik at alle kalorier er skapt like, forklarer han.


- Det er en enorm forskjell på å spise 100 kalorier i en kake kontra 100 kalorier fra en brokkoli. Det burde være helt opplagt, men når vi har sett oss blinde på å telle kalorier har vi helt sett bort fra hva som egentlig gir vektoppgang: det handler ikke om for mange kalorier, men om feil type kalorier.


Hvorfor er vi blitt så tykke?


- Den store økningen i overvekt og fedme har gått parallelt med at vi har kuttet ned på fettet i maten vår og erstattet dette viktige næringsstoffet med sukker i stedet. Dette er en helsemessig katastrofe. Det er nemlig bare et næringsstoff som gir utskillelse av fettlagringshormonet i noen særlig grad, og det er karbohydrater. Karbohydrater er det samme som sukker og stivelse – og stivelse finner vi i brød, ris, pasta og poteter. Jo mer vi har spist av det, jo tykkere har vi blitt.


En annen årsak er at mange lager mindre mat fra bunn enn for 40 år siden, og mye av den naturlige kostfiberen er dermed blitt borte fra maten.


- Når fiberen blir borte, brytes stivelsen raskere ned til sukker og gir lettere vektøkning. Så ferdigmat har en del av skylda. Mange mener mindre fysisk aktivitet er en viktig årsak, men dette har nok mindre betydning enn mange tror.


I boka beskriver du ti steg som du anbefaler pasientene dine. For dem av oss som synes overgangen til nytt år og nye vaner er litt tung: Hvis vi skal gjøre én eneste ting for å gå ned i vekt, hva bør det være?


- Det klart mest effektive tiltaket er å redusere sukker og stivelse.

 

 

Legens råd er klart: Lær hormonspråket, og kutt ut sukker og stivelse. Da er du på god vei mot en frisk og slank kropp.

Foto: Tor Simen Ulstein.