Simen Ekerns «Folket, det er meg» lanseres denne uka

«Med skarpe observasjoner og spiss penn dissekerer Simen Ekern den europeiske høyrepopulismen … en bokbombe. For innholdet er eksplosivt» skrev Yngve Kvistad i VG om Simen Ekerns nye bok Folket, det er meg som lanseres i disse dager. Tirsdag var det lanseringsfest på Sosialen men det er flere muligheter til å høre Ekern snakke om høyrepopulismens vekst og framtid i Europa de neste ukene:

  • Torsdag 21. september: Litteraturhuset i Fredrikstad
  • Fredag 22. september: Kapittelfestivalen i Stavanger
  • Tirsdag 26. september: Tronsmo bokhandel i Oslo
  • Lørdag 21. oktober: Sakprosafestivalen på Litteraturhuset i Oslo
  • Torsdag 26. oktober: Litteraturhuset i Trondheim


Arne Vestbøs «Øverst på nazistenes liste» er årets bok i Hele Rogaland leser. Fra lørdag 16. september skal 25 000 gratis bøker deles ut på fylkets biblioteker.

Øverst på nazistenes liste handler om Moritz Rabinowitz, som kom til Norge fra Polen i 1904. Han slo seg etter hvert opp som en av Haugesunds rikeste menn. Men da tyskerne invaderte Norge, var Rabinowitz en av de første de var ute etter. I desember 1940 ble han tatt til fange og deportert til Tyskland, der han døde i konsentrasjonsleir i februar 1942. Historien om nazistenes jakt på Moritz Rabinowitz er dramatisk, og levende og engasjerende skildret av Vestbø. Boken ble først utgitt på Spartacus Forlag i 2014.


Hele Rogaland leser er et litteraturformidlingsprosjekt i regi av Rogaland fylkeskommune, LO Rogaland, Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus. Målet er «å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur».


Arne Vestbø vil også holde foredrag ved en rekke biblioteker og skoler i forbindelse med prosjektet.Våre forfattere på Kapittel-festivalen

Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, er en årlig festival som arrangeres av Sølvberget. Kapittel 17 finner sted 20. -24. september. Her kan du møte flere av våre forfattere, både Simen Ekern, Rutger Bregman og Arne Vestbø kommer.


Rutger Bregman


Simen Ekern

Arne Vestbø

Utopi eller virkelighet?

Et flertall av alle amerikanere sier at de heller vil ha to ekstra ferieuker enn lønn for to uker ekstra, halvparten av alle yrkesutøvere sier at arbeidet deres ikke føles meningsfullt eller betydningsfullt, og nesten halvparten av alle amerikanske arbeidsplasser står i fare for å bli overtatt av maskiner. Og etter at vi har jobbet hele dagen i jobber vi ofte misliker, kjøper vi ting vi ikke trenger. Vår generasjon har kanskje ikke lenger visjoner for fremtiden, vi tror ikke på fremskrittet på samme måte som før. Da er det på tide å tenke nytt, skriver historiker Rutger Bregman. For alle milepæler i sivilisasjonen – fra avskaffelse av slaveriet til innføring av demokratiet – ble på et tidspunkt regnet som utopiske fantasier. I denne guiden til en revolusjonerende, men likevel oppnåelig utopi legger Bregman frem tre grunnleggende ideer – om universell basisinntekt, 15 timers arbeidsuke og åpne grenser. Hver av ideene underbygges av gode anekdoter, atskillige studier og tallrike suksesshistorier. Utopia for realister er en av de sjeldne bøkene som overrasker deg og utfordrer det du tror er mulig. Bregman tar oss med på en reise gjennom historien – fra en kanadisk by som en gang utryddet all fattigdom, til den gangen Richard Nixon nesten innførte basisinntekt for millioner av amerikanere – og sprenger tradisjonelle politiske skillelinjer med ideer han mener verden nå er klar for. 


Rutger Bregman (1988) er historiker og forfatter fra Nederland og en spennende ny stemme i offentligheten. Han har utgitt flere bøker om historie, filosofi og økonomi, og er nå aktuell med Utopia for realister som er blitt en internasjonal bestselger – den er allerede oversatt til 17 språk – og har mottatt strålende kritikker. Bregman kommer til Norge i september, vi gleder oss!Snart på et bibliotek nær deg

Vi gleder oss over at Kulturrådet har kjøpt inn så mange av høstens fine og viktige bøker. Alle disse er snart å finne på biblioteket.


Johan Egerkrans: Norrøne guder

Anne Linn og Andreas Kumano-Ensby: Klar deg selv i naturen

Rutger Bregman: Utopia for realister

Carlo Rovelli: Virkeligheten er ikke slik vi tror

Jon Ewo: Historien om Leonardo da Vinci

Strålende mottakelse

Anne Bitsch har mottatt strålende kritikker for Går du nå, er du ikke lenger min datter.

«Sterkt og brutalt om den tapte barndom … En rystende fortelling om et barn som sviktes av alle og må kjempe for sin overlevelse aleine. … Hun skriver gnistrende godt. … Jeg synes Anne Bitsch lykkes hundre prosent med sin samfunnskritikk og bokens målsetting, som er å sette i gang en tankeprosess hos leseren» skriver Mari Grydeland i Aftenposten.


Gullboken for «Årets utgivelse» til Dialektboka

Bokdagen ble en riktig festaften for oss i Spartacus. Da Årets utgivelse skulle kåres var det ingen ringere enn vår egen Dialektboka som stakk av med seieren!


Juryens begrunnelse:


I kategorien Årets utgiving har juryen lagt vekt på at utgivinga skal skilje seg frå andre i uttrykk, tema, sjanger eller på annan måte.


Prisen for Årets utgiving går til ei bok som er særleg eigna til å interessere norske lesarar. Temaet engasjerer breitt, og få ting engasjerer oss meir enn språk og bruken av dialekt. Ved å bruke ein kombinasjon av tekst, bilete, kart og lydeksempel har forfattar og språkforskar Anders Vaa gitt ei populærvitskapleg fornying av sjangeren. Det enkle, men opplagt effektive grepet med å leggje inn lydprøver, gjer Dialektboka til ein god reiskap for lettare å forstå til kvar dei ulike dialektene kjem frå og korleis dei høyrest ut. Teksten er kunnskapsrik, men tilgjengeleg og humørfylt. Prisen for årets utgiving går til Dialektboka.


Gratulerer med velfortjent seier, Anders!