Spartacus Forlag

Spartacus oversetter og trykker pandemi-bok i rekordfart

Gis ut samtidig i 21 land – den norske utgaven produsert på rekordtid.


Tidlig under koronautbruddet i Italia skrev fysiker og romanforfatter Paolo Giordano essayet Smittens matematikk. Det ble delt mer enn fire millioner ganger og bidro til å endre italienernes forståelse av pandemien radikalt.


Giordano grep til pennen på ny, han ville ikke miste det viruset forteller om oss. Og på noen få dager skrev han I smittens tid. Fra sin karantene gir han et sterkt og personlig vitnesbyrd om en krisetid. Og et overbevisende kamprop for en ny global solidaritet i kjølvannet av pandemien.


Bokdugnad i forlaget

Giordanos manus ble fullført for bare dager siden, men er satt i produksjon i 21 land og slippes over hele Europa etter påske. Den norske utgaven blir laget og levert på kun sju dager, noe som forlagssjef Per Thomas Nordanger ikke kan huske har skjedd før i hans tid i bransjen:


– Det er riktignok en liten bok på snaut hundre sider, men fra vi signerte avtalen med italienerne mandag har alt gått i rekordtempo. Oversetter Aleksander Melli må ha tatt i bruk alle døgnets timer siden han leverer komplett manus i dag. Språkvask, korrektur og bokdesign er gjort parallelt fra hjemmekontorene våre, men det er trykkeriet AiT Bjerch her i Oslo som sikrer at dette kommer i havn. De har tilbudt å starte produksjonen Palmesøndag og leverer opplaget hos oss dagen etter. Hatten av for dem, sier Nordanger.


Hvorfor slik hast?

– Når denne boka slippes i rundt tjue land allerede etter påske, handler det jo om at den har noe viktig å tilby her og nå. Det er en bok som gir klarhet i hva vi står overfor og hvordan vi sammen kan takle pandemien. Samtidig gir Giordano håp og nye perspektiver i en mørk tid. Kanskje kan krisen skape en global solidaritet vi lenge har savnet? Forfatteren mener at verden vil trenge den når alt dette er over, i møte med klimakrisen og den nye bølgen av nasjonalisme, proteksjonisme og falske nyheter. For oss i forlaget oppleves det meningsfullt å kunne gjøre disse tankene tilgjengelige for norske lesere akkurat nå, sier Nordanger. 


I smittens tid vil være tilgjengelig som e-bok i løpet av mandag. Den fysiske boka kommer i ordinært salg når Sentraldistribusjon åpner igjen etter påske, men vil finnes i enkelte nettbutikker og Oslo-bokhandler allerede mandag. I YouTube-videoen nedenfor kan du høre forfatteren presentere boka.https://www.youtube.com/watch?v=-f95cIhSivA