Skal du klare å stå på egne bein må du ha styring på penger. Derfor har Jenny og Beate skrevet boka de selv ønsket seg – en bok om økonomi for ungdom.
Skrevet av Beate Engelschiøn og Jenny Lund
Hjelp, jeg flytter
hjemmefra!
Får du skrekk av å tenke på alt som må på plass når du flytter for deg selv, eller kan du ikke vente med å forlate redet og begynne å sanke voksenpoeng i stor stil? Drømmer om uendelig frihet, selvstendighet og yrende sosialt liv er kanskje grunnen til at de fleste norske ungdommer flytter hjemmefra allerede før de er 20 år. Visste du at i Kroatia er det vanlig å bo hjemme hos foreldrene til man er over 30 år?
Uansett når du flytter hjemmefra, er det mye å tenke på. Vi har selvsagt tenkt på det meste for deg og samlet våre beste tips.
Hva trenger du i ditt nye hjem?
Det er sjokkerende mye du må ha når du skal flytte for deg selv. Ting du ofte har tatt for gitt hos foreldrene dine og som du nå må kjøpe inn, som strykejern, ostehøvel og krydder.
Det kan være greit å lage en liste over ting du tror du vil trenge, og omtrent hvor mye det kommer til å koste. Noen ting trenger du med en gang, som seng og tallerkener, mens andre ting kan du vente med til senere og kanskje klare deg uten, som julepynt og TV.
Åtte tips for å unngå å blakke deg
når du skal innrede
1. Vær kritisk til hva du kjøpe, du trenger ikke ha alt med en gang.
2. Sett en øvre grense for hvor mye du skal bruke.
3. Ønsk deg ting du har bruk for, til bursdag og jul før du flytter hjemmefra.
4. Spør familie og slektninger om de har noen ting de ikke trenger. Alt du kan få gratis, sparer du penger på!
5. Sjekk Finn.no eller loppemarkeder. Der finner du brukte ting billig, og noen gir bort ting gratis.
6. Ønsk deg gavekort på for eksempel Ikea. Husk å bruke gavekortet før det går ut!
7. Flytter du til kollektiv, er dere flere til å dele på innkjøpene. Vent med å kjøpe ting til du vet hva du trenger.
8. Kjøp sesongvarer etter at sesongen er over, da er det ofte tilbud. Som julepynt etter jul.
Budsjett(smell)
Du vet den tanken du har om friheten du skal få når du bare flytter for deg selv? Vel, du vil raskt oppdage at det aldri var foreldrene dine som hindret deg i å nå full frihet, men pengene. Som når du innser at hvis du kjøper buksene du ønsker deg til 2 000 kroner, så har du 54 kroner igjen til mat. Det er grenser for hvor lenge du kan leve på nudler og havregryn. Kan det være at foreldrene dine hadde rett i at du ikke kan spise klærne dine? Det kan smerte nesten mer å innrømme det enn den gnagende sultfølelsen etter å ha spist nudler fem dager på rad. Vi føler med deg. Vi sier ikke at det blir færre nudelmiddager hvis du bare lager budsjett, men du kan i hvert fall forutse når du bør handle dem inn. Vi kan egentlig garantere deg at du kommer til å sprenge budsjettet fra tid til annen. Vi trøster oss med at du forhåpentligvis har lest kapitlet om buffer, og har satt av penger til en regnværsdag.
Fra studier til jobb – bli en
supersparer
Studietiden er for de aller fleste en tid med veldig lite penger, noe som kan være en skikkelig utfordring. Overgangen fra student til fulltidsjobb er derimot fantastisk. Etter år på spare-bluss er det deilig endelig å ha råd til ting du har lyst på. Men ikke gå i forbruksfella og svi av alle pengene med en gang. Dette en unik sjanse til å bli en skikkelig supersparer, nesten helt uten anstrengelse. I stedet for å bruke alle pengene du tjener, kan du prøve å leve nesten som tidligere. Du bør selvfølgelig unne deg litt ekstra, men spar mesteparten. Du kan spare flere tusen kroner hver måned, og likevel føle deg rikere enn da du studerte! Det er alltid vanskeligere å kutte ned på forbruket enn hva det er å bruke mer penger. Og som student er du mest sannsynlig allerede god på ha et lavt forbruk. Du trenger ikke være en supersparer resten av livet. Se hvor langt du kommer for eksempel de første seks eller tolv månedene.
Navn: Alexander Skadberg
Renholder på plattform og prisbelønnet
foredrags holder innenfor psykisk helse
Jeg fikk helt sjokk da jeg flyttet for meg selv og måtte ta an-svar for egne innkjøp. Jeg husker jeg hadde et matbudsjett på omtrent 2 000 kroner, og det skulle dekke alt fra dopapir til vaskemidler og middager. Spesielt gulost husker jeg var sjokkdyrt. Jeg liker gulost med litt fylde, men hvis du skal ha noe annet enn Norvegia, koster det jo helt hinsides.
Det tok noen år før jeg fikk ting som innboforsikring og sånt på plass. Det var ingen som fortalte meg hva jeg skulle gjøre, men jeg fant ut mye selv gjennom internett. Men mye har jeg også lært på den harde måten. Jeg har måttet ringe rundt og låne penger fordi jeg ikke hadde bufferkonto, og jeg har tatt opp dyre forbrukslån fordi jeg ikke skjønte hvor dyrt det er. Det krevde beinhard prioritering å betale det ned igjen, vi snakker knekkebrød og smøreost i lange perioder etterpå.
Det beste med å bli voksen er at jeg selv kan bestemme, og at det er ingen andre som kan si hva som er riktig eller galt. Med det følger det jo også med et ansvar for å ta vare på meg selv og egen helse. Det er ingen andre som betaler regningene mine eller velger forsikringer for meg. Alt er jo skummelt når man skal gjøre noe for første gang. Bare det å ringe og bestille legetime er en terskel du må over.
Jeg mener det er viktig å ikke stresse for mye med økonomi når man er ung. Det må ikke bli enda en ting man skal krysse av på en liste, og som man blir lei seg av om man ikke klarer det. Pensjonssparing, fondssparing og så videre, det er så mange ting som skal på plass før det. Selv fokuserer jeg på å komme meg inn på boligmarkedet akkurat nå, og da er det ikke plass til alt det andre.
Det er også lov å velge å kose seg og bruke penger. Alt handler om balanse, og man må selv kjenne hvor egne gren-ser går. Hvor lite kan man bruke uten at det går utover livs-kvaliteten? Livet skal nytes.
Hvis jeg skulle gitt et råd til meg selv som ung, er det at man skal kjenne etter hva man selv vil, og ikke gjøre ting fordi vennene dine gjør det, eller at andre mener det er lurt. Finn din egen greie og følg det.
Ut av redet, inn i …
kollektiv?
Så du for deg en fet penthouse-leilighet med takterrasse som første stoppested etter barnerommet? De fleste må jekke ned forventingene sine noen hakk når de skal ut på let-ing etter sin første hybel. Eller rom i kollektiv. Ja, for la oss være ærlig: Kollektiv er mest sannsynlig det du har råd til. Leieprisene for hybler kan lure en til å tro at det handler om et slott på beste vestkant i Oslo. Trøsten med kollektiv er at det er billigere enn om du bor alene, og at du kan spleise på utgifter til internett og strøm.
Å bo på hybel kan være en fin måte å teste ut «voksen livet» alene uten at du faktisk er alene. For noen oppleves det som en trygghet å flytte inn i kollektiv sammen med noen de kjenner fra før. Andre ser det som en mulighet for å bli kjent med nye mennesker, og elsker kollektivlivet.
Seks tips for deg som skal flytte
for deg selv
1. Husk å se på de totale utgiftene både for bolig og transport. Hvis du kan bo sentralt og droppe busskort, blir det kanskje ikke så mye dyrere enn hvis du bor rimeligere lenger unna sentrum. Sjekk prisene i ulike områder og sammenlign ulike alternativer. Du kan lage en liste med fordeler og ulemper.
2. Husleie skal betales hver måned. Hvis du ikke betaler i tide, risikerer du å måtte flytte ut. Derfor er det viktig å skape gode rutiner for å betale husleie. Bruk tipsene fra kapittelet om nettbank, så vil prosessen gå av seg selv uten at du må tenke på det.
3. Du bør alltid se om alt er i orden med boligen med en gang du flytter inn. Si ifra til utleier om du ser noe som ikke er slik det skal være. Det er også lurt å ta bilder av boligen den dagen du flytter inn, for å dokumentere hvordan det ser ut. Da står du sterkere dersom utleier krever deg for skader som var der fra før.
4. Skriv alltid leiekontrakt og les avtalen nøye. Ting som er viktig å avklare, er om du har en egen kontrakt med utleier, eller om alle som bor i kollektivet har en felles kontrakt. Hvis dere har en felles kontrakt, kan du risikere å måtte betale mer i husleie hvis en av de andre flytter ut.
5. Lag klare regler forkollektivet. Når flere bor sammen er det mange som skal bli hørt, og selv de beste venner kan bli uenige. Bli enig om hvordan dere skal fordele utgiftene, og regler for vask og annet som ellers kan skape konflikter.
6. Er du student, kan du søke rom eller hybel i studentbolig. Det er ofte billigere enn å leie rom i et kollektiv eller en egen leilighet. Det er lange køer for å få studentbolig, så søk i tide.