Spartacus Forlag

Kan du overtale en katt, kan du overtale hvem som helst

Da folk spurte meg om å lage en begynnerguide til overtalelseskunsten, tenkte jeg: «Katter.» Deretter tenkte jeg: «For en forferdelig idé.» Det er vanskelig å overtale mennesker. Å overtale katter? Mye, mye vanskeligere, fordi de er blant verdens beste forhandlere. De er mestere i overtalelsens mørke kunst.


Jeg er selv en katteelsker og har personlig erfaring med å diskutere med dem. Selv om jeg har skrevet en bestselgende bok om overtalelse, taper jeg fremdeles de fleste diskusjonene jeg har med de to kattene mine, Maturin og Killick.


Så skjedde noe som gjorde at jeg ombestemte meg. Jeg ledet et seminar om overtalelse hos et reklamebyrå i London. I en pause for å sjekke e-post lånte jeg kontoret til byråets art director, Natalie Palmer-Sutton. Veggene hennes var dekket av mesterlig kattekunst. Bildene så ut som om Natalie hadde sett rett forbi kattenes pene ansikter og inn i deres utspekulerte små sjeler. Hvis hun kunne få til det, tenkte jeg, burde kanskje jeg også være klar for utfordringen. Kanskje kunne jeg avsløre de utspekulerte knepene de bruker for å sjarmere og overbevise. Det ville være verdt forsøket. Hvis du kan lære å overbevise en katt, vil ethvert menneske – venn, kjæreste, sjef, ja, til og med en tenåring, for svingende – underkaste seg magien din.


Jeg bønnfalte Natalie om å slå seg sammen med meg. Vi skulle prøve å få folk til å le samtidig som vi lærte dem de beste hemme­lighetene for å overtale hvem som helst. Inkludert en katt. Denne boka er resultatet.


«Vent nå litt», sier et ikke-kattemenneske. «Katter snakker ikke.»


Det gjør de vel! De maler. De mjauer. Vi kjenner en som lager merkelige, fornøyde gryntelyder når han spiser. Halvparten av tiden vet vi riktignok ikke hva katter snakker om. Men hvem har skylden for det? Dessuten – halvparten av tiden vet vi ikke hva mennesker snakker om. Både katter og mennesker prater jevnlig tøv. Begge oppfører seg ofte ulogisk. Men hvis du kan et par knep, kan du komme overens med selv de staeste og mest urimelige katter og mennesker.


Det er dette som er teorien bak retorikk, kunsten å overbevise. Retorikken ble oppfunnet av noen geniale grekere for nesten tre tusen år siden, og blant de celebre studentene ­finner vi også filosofen Aristoteles. Det var han som skrev den klassiske boka om emnet – etter at han hadde gjort ferdig sin berømte bok om logikk. Aristoteles skjønte at selv om logikk er utmerket og edelt og en førsteklasses måte å få en venn til å fremstå som en siklende idiot, vil et fullstendig logisk argument i de fleste tilfeller ikke være nok til å overbevise. Ari­stoteles og retorikerne som kom etter ham, oppdaget at andre faktorer er mer effektive for å overtale folk enn det logikken er: Nemlig følelsene våre, identitetene våre og menneskene vi omgir oss med. Denne boka, som er basert på mange år med retorikk­studier – og med studier av katter, retorikk-kunstens mestere – vil vise deg hvordan du kan bruke disse faktorene for å overtale mennesker (og katter).


Bare husk at katter ikke er like lettlurte som du og jeg er. Siden de er mer varsomme og skeptiske, pleier de å være klokere enn mennesker, spesielt når det gjelder relasjoner på tvers av rasene. Likevel er ikke katter mer logiske vesener enn mennesker. De samme retoriske triksene kan fungere på begge. Det å lære å diskutere med katter forbedrer ikke bare forholdet ditt til kattene, det vil også hjelpe deg til å komme bedre overens med mennesker.


Katteovertalelsesteknikker kan også beskytte deg mot knepene brukt mot deg av markedsførere, politikere og alskens tvilsomme typer. I likhet med disse folka er katter begavede mani­pulatorer som kan overtale deg til nesten hva som helst med knapt et ord. De kan få deg til å stoppe med hva du enn holder på med, for å leke med dem. De kan få deg til å servere middag lenge før planlagt. De kan få deg til å sette deg ned øyeblikkelig og tilby et fang å ligge på.


På den andre siden: Prøv å få en katt til å gjøre det du vil.


Selv om det er vanskelig, er det absolutt mulig å overtale en katt. Og når du har lært det, blir det en lek å overbevise mennesker. Du trenger bare å lære overtalelsesteknikkene i denne boka. Vi kommer til å lære deg hvordan du kan:


– Føre en intelligent samtale – en av få ting det er lettere å gjøre med en katt enn et menneske.

– Argumentere logisk, selv om motstanderen din har pels og er irrasjonell.

– Hoste opp en feilslutning (logikkens hårball).

– Få kroppen din til å ta seg av snakkingen. (Dette er katter veldig gode på.)

– Mestre dekorum, kunsten å passe inn sammen med katter, risikokapitalister eller mennesker.

– Lære rovdyr-timingens visdom og å slå kloa i noen i rett øyeblikk.

– Få noen til å gjøre noe, eller slutte å gjøre det.

– Oppnå enhver skapnings respekt og lojalitet.


Verktøyene for å oppnå disse prestasjonene kommer fra Aristoteles og de andre mesterne i overtalelseskunsten. Vi håper at denne boka gjør det enkelt å trene på denne kunsten. Verktøyene du finner her, er enkle å forholde seg til, selv om det samme ikke kan sies om katter. Når du er blitt vant med dem, kan du vurdere å lære mer om retorikk i min forrige bok, Thank You for Arguing.


I mellomtiden: slapp av. En diskusjon trenger ikke lede til hvesing og kloring. Husk at du kommer langt med et behagelig fang. Og som det neste kapittelet viser, er det første steget for å løse en uenighet enkelt og greit å være medgjørlig.


Jay Heinrichs