Spartacus Forlag

Bli happy-happy i forhandlinger!

Kan det å få den Fortnite-frelste guttungen til å skru av Playstation sammenliknes med å forhandle med gisseltakere? Absolutt, sier forhandlingsekspert Lars-Johan Åge.

Skrevet av redaksjonen /Spartacus




Happy-happy, det høres ut som noe vi alle ønsker oss?


- Jeg har utviklet en femstegsmodell som viser deg hvordan du kan samarbeide med andre på en måte som gjør at alle blir fornøyd, forklarer forfatteren og eksperten, som blant annet har lært opp gisselforhandlere i FBI og trent innsatsstyrken i politiet i Sverige.


Åge har analysert mønstre hos verdens beste forhandlere i gisselsituasjoner, diplomati og forretningsverdenen og gjør nå resultatene tilgjengelige for alle oss andre så vi kan bruke de samme taktikkene.


Happy-happy, er det litt som vinn-vinn?


- Nei. Vinn-vinn er sånn: Jeg fikk dette, hva fikk du? Men i det virkelige livet fungerer det jo ikke sånn. Hvis du havner i en konflikt med en kollega eller med tenåringen din, prøver du ikke å lage en situasjon der begge «vinner», gjør du vel? Nei, du prøver å finne en enighet som begge er fornøyd med, og som støtter forholdet deres.

Det er kjernen i happy happy, forklarer forfatteren.


Der den gammeldagse vinn-vinn-innstillingen har som mål å maksimere gevinsten i ett enkelt tilfelle, er happy-happy opptatt av framtiden og å beholde de gode relasjonene du har til menneskene rundt deg.


Lars-Johan Åge forklarer at prinsippene for å lykkes i forhandlinger er de samme, enten det nå er gisler som skal løslates, en tenåring som skal løsrives fra playstationen sin eller en nabohekk som er blitt for høy.


De fem stegene for å komme overens med hvem som helst hjelper deg å: 


• ha rett følelse og innstilling før du starter samtalen

• forstå hva du og den andre egentlig vil

• vite hva du skal si om det ikke går som du vil

• vite hvilke replikker du kan bruke og hvilke du må unngå for enhver pris

• forstå hvordan du best skaper en situasjon der alle kjenner seg fornøyde etterpå

 

... og slik kan du faktisk ende opp med å gå ut av den neste lønnsforhandlingen din med et resultat som gjør både deg og sjefen fornøyd.