ISBN: 9788230400524
Status: I salg
Utgivelsesår: 2010
Innbinding: Innb.
  

Hans-Jacob Roald

Byplanen

En historie om utviklingen av Bergen by
En rikt illustrert gjennomgang av Bergens byplaner fra middelalderen til i dag.

 

Her blir du kjent med Bergen og Bergens historie på en helt ny måte. 

 

I nesten 850 år var Bergen den største og mest kontinentale byen i Norge. Fordi handel og sjøfart var de viktigste næringsveiene, utviklet Bergen en helt særegen byplan som speilet mulighetene havnen og landskapet bød på. Byen holdt på sitt særpreg også i dansketiden, da kongene ofte ga ordre om nye byplanmønstre og flyttet hele byer.

 

Med industrialiseringen måtte byens myndigheter ta et langt større samfunnsansvar. Byplanen ble nå et redskap for bedre kommunikasjoner, sunne boliger og vakre promenadestrøk. Sammen med branner har modernisering og nye transportmidler ofte ført til smertefulle prosesser for tradisjonsbyen Bergen. Men byen har også iverksatt visjonære byplaner, som noen ganger hevet seg til det beste innen europeisk byplanlegging.

 

Boken er rikt illustrert med byplaner og fotografier.

 

Bilderedaktør: Mona Nielsen


PRESSE
"Her tilbys vi en lesing av Bergens fysiske utvikling, med utgangspunkt i byens byplaner og byplanleggingshistorie. Dette gir boka en struktur og innfallsvinkel Bergens historie kan diskuteres ut ifra. Denne optikken øker presisjonsnivået og åpner for faglig diskurs, men Roalds pretensjoner ligger ikke i det akademiske. Fokuset er på lesbarhet og allmenn tilgjengelighet […]. Uten å si mer enn han må, berører han sentrale kontroverser, ideologier og konsepter som har formet Bergen gjennom tidene, og sammenligher med andre norske byer der det er relevant."

Halvor Weider Ellefsen, Byggekunst

Andre bøker av samme forfatter
Roald, Nielsen
Illustrert gjennomgang av Bergens byplaner

Hans-Jacob Roald er seniorarkitekt i Plan og geodata i Bergen kommune og førstelektor ved Høgskolen i Bergen.
Les mer om forfatteren


Spartacus forlag AS
Ansatte
Foreign rights / Agency
Innsending av manus
Kjøpsbetingelser
Kjøp av ebøker
For presse
For bokhandlere