Vann - Spartacus Forlag

Vann 

Når du har sørget for at du er varm og tørr, er drikkevann det neste du må skaffe. Du kan klare deg noen dager uten vann, men du blir fort veldig dårlig, så det er lurt å sørge for å drikke jevnt. Når du er på tur og beveger deg mye, trenger kroppen minst to liter vann om dagen. 


Heldigvis er det som regel lett å finne bra nok vann i norsk natur. Du kan drikke elvevann, hvis det ikke ligger fabrikker, gårder eller andre ting som forurenser lengre opp i elva. Vann fra små bekker er litt mer risikabelt. Hvis dyr har bæsjet i bekken, er det ikke sikkert bakteriene har rukket å bli filtrert ut. Det samme gjelder innsjøer: Skal du hente drikkevann i en innsjø, er det best ikke å ta vann fra vannkanten, der dyr kan ha skitnet til vannet.  


Om vinteren kan du ofte finne rennende vann der elven møter en innsjø, selv om både vannet og elvene har fryst til is. Du må aldri spise snø! Det kan senke temperaturen i hele kroppen din. Du kan drikke smeltet snø, men du trenger mye snø for å fylle en kopp med vann.  


Du må aldri drikke sjøvann eller brakkvann; det inneholder så mye salt at du faktisk blir mer tørst og dehydrert enn om du lar være å drikke. Du bør heller ikke drikke smeltevann fra isbreer, som kan inneholde store mengder bakterier og støv. 


Hvis du er usikker på vannkvaliteten, kan det være lurt å filtrere og desinfisere vannet før du drikker det.  Hjemmelaget vannfilter 

På sportsbutikken kan du kjøpe bærbare vannfiltre til å ta med på tur. Men du kan også lage ditt eget filter med ting du finner i skogen. En gammel plastflaske eller brusboks er et godt utgangspunkt. 


Fyll filteret lag etter lag: først stein, så grus, sand, torvmose, kullbiter og mer sand. Legg litt gress øverst. Kast den første koppen vann som renner gjennom filteret, du kan drikke vannet når det ser klart ut.  

 


Desinfisere vann 

Du blir ikke kvitt alle bakterier, virus og parasitter med et fysisk filter. Det kan være lurt å desinfisere vannet, spesielt hvis det er fare for at det har kommet bæsj eller døde dyr i vannet. 


Hvis du har mulighet til å koke vannet i fem minutter, er det den raskeste måten å ta knekken på bakteriene. Hvis du vil, kan du lage deg en te samtidig, ved å ha litt granbar, lyng, eller bjørkeskudd i vannet mens du koker det. 


Du kan også desinfisere vann ved å bruke klortabletter, eller ha to dråper klorin i en liter vann. La det stå i en halvtime før du drikker vannet. 


Når sola skinner, kan du la solstrålene rense vannet. UV-stråler dreper bakterier, virus, parasitter og ormer, og du slipper å bruke skadelige kjemikalier eller ødelegge smaken. Alt du trenger er en gammel brusflaske.