Usynligskrift - Spartacus Forlag

Usynlig skrift

Usynlig skrift 1

Som spion kan du ha bruk for å sende hemmelige meldinger til andre. Men hvordan kan du holde meldingen din skjult? Et triks er å skrive med usynlig blekk, som blir synlig igjen bare for den som vet hva som skjuler seg i brevet.


Dette trenger du:

melk, sitronsaft fra en presset sitron eller eggehvite

en pensel

et hvitt ark

en stekeovn eller et strykejern

en voksen 


Slik gjør du det:

Dypp penselen i melken, sitronsaften eller eggehviten, og skriv den hemmelige meldingen på arket. La skriften tørke. Siden du har brukt en lys væske til å skrive med, er det umulig å se at det står noe på arket. Nå kan du sende brevet eller gi det til mottakeren, som kanskje er et annet medlem i spionklubben din. Hvis noen andre skulle få tak i brevet ditt, vil de tro det bare er et blankt ark. For å gjøre de usynlige bokstavene synlige igjen kan mottakeren legge arket i stekeovnen på cirka 250 grader, eller stryke raskt over papiret med et varmt strykejern. Be en voksen om hjelp til dette. Etter en liten stund trer bokstavene fram på arket, og du eller andre kan nå lese det som står der. 


NB: Det er kjempeviktig å ta arket ut av ovnen så snart skriften har kommet frem. Hvis du venter for lenge, vil hele arket bli svidd, eller i verste fall ta fyr. Da er meldingen tapt, og du må kanskje også ringe brannvesenet. Det er ikke særlig morsomt!


Hva skjedde?

Både melk, sitron og egg er væsker som inne­holder et stoff som heter karbon. Kar­bon er et grunnstoff som finnes i alt som er levende, og det tar lett fyr. Det svarte kullet vi bruker på grillen, er nesten bare rent karbon, og det brenner, som du vet, veldig godt! Varmen fra stekeovnen eller strykejernet svir eggehviten, sitronsaften eller melken slik at skriften blir mørkere. 
Usynlig skrift 2

En annen måte å lage usynlig skrift på er å utnytte uvennskapet mellom olje og vann. 


Dette trenger du:

et hvitt ark 

hvit oljestift 

vannmaling 

en pensel 

et glass vann 


Slik gjør du det:

Skriv den hemmelige beskjeden din med hvit oljestift på et hvitt ark. For å kunne lese meldingen din, kan mottakeren bare male over hele arket med vannmaling i en mørk farge.


Hva skjedde?

Olje og vann er uvenner og blander seg aldri med hverandre – med mindre du tilsetter en magisk ingrediens, som vi så i kapittel 1. Derfor vil ikke vannmalingen feste seg på teksten som er skrevet med oljefarge, bare på papiret rundt. Meldingen din trer dermed fram som hvite bokstaver på et farget ark.