Solvmyntimelken - Spartacus Forlag

Sølvmynt i melken og smurfeblå ansiktsfarge

Ifølge gammel overtro kunne sølv og andre metaller beskytte mot både djevelen og sykdommer. Man trodde at mat oppbevart på sølvflasker holdt seg lenger, og at en sølvmynt i melken skulle hindre den i å bli sur. 


Senere har det vist seg at sølv faktisk dreper bakterier og virus, uten at noen helt kan forklare hvorfor. Derfor brukes sølv i noe medisinsk utstyr som må være helt fritt for bakterier, som for eksempel i kateter, som hjelper pasienter til å tisse. Det går til og med an å kjøpe sokker med sølvpartikler som dreper svettebakteriene som får sokker til å stinke. 


Noen mennesker har hørt slike historier og tenkt at hvis alt dette stemmer, så kan man drepe sykdomsbakterier i kroppen ved å drikke sølvvann. Men det er det ikke særlig lurt å gjøre, bare hør hva som skjedde med Paul Karason fra USA.


Paul hadde et irriterende utslett i ansiktet som han ville bli kvitt, og han begynte derfor å medisinere seg selv med sølvvann. Han både drakk det og smurte det inn i ansiktet. Sakte, men sikkert forandret fargen i ansiktet hans seg fra vanlig hudfarge til en mer blågrå farge. Denne hudfargingen kalles argyri, og kan oppstå hos folk som har fått i seg sølv over lang tid. 


Endringen skjedde så sakte at verken Paul eller familien hans la merke til det under­veis. Men en dag kom det en bekjent på besøk som ikke hadde sett Paul på noen måneder, og han oppdaget straks Pauls underlige ansiktsfarge. «Hva har du gjort?», utbrøt den forskrekkede gjesten. 

Men da var det allerede for sent, Pauls blågrå ansiktsfarge var kommet for å bli. Det finnes nemlig ingen kur for denne hudfargingen. Heldigvis for Paul er ikke argyri farlig, og nå har han vent seg til at han ser ut slik.