Samlemat - Spartacus Forlag

Samle mat

Hvis du er usikker på om noe er spiselig, la det ligge. Det er bedre å gå sulten, enn å spise noe du blir syk av. Men hvis du lærer deg noen trygge planter, kan du finne mat både i grøftekanten hjemme og langt inne i skogen. Det er godt, sunt og gratis! 


Alle har lov til å plukke og spise bær, sopp, urter og nøtter fra naturen i Norge, bare man høster på en hensynsfull måte. Det finnes planter i Norge som er livsfarlige å smake på, så bare plukk ting du vet hva er!


Gress og urter 

Urtene i naturen har mer smak og næring enn salaten i butikken. De fleste urtene smaker aller best om våren, men også senere i sesongen er det mat å finne ute. 

 

Løvetann 

Løvetann er full av ting som er bra for deg. Du kan spise hele planten, fra rot til blomst. Bladene er best når de er ferske, før løvetannen blomstrer, og kan spises både rå som salat eller varmes som spinat. De gule kronbladene kan spises rå, stekt eller kokes til saft. Skal du spise deg mett på egensanka mat, kan du grave opp løvetannrøtter med en gravepinne (se side 52). Konsistensen minner om potet, men den smaker litt bittert.