Lyktemann - Spartacus Forlag

I mørke netter kan man fra tid til annen skimte et spøkelsesaktig lysflimmer mellom trærne. Lyset kan endre form og farge på et blunk. Det beveger seg også svært uberegnelig, det kan fare frem som et lyn for så å stanse brått, skifte retning eller forsvinne og dukke opp igjen et stykke lenger borte. Som regel er det bare lyset man ser, men kanskje kan man skimte selve lyktemannen også, en liten skikkelse med grå eller grønne klær.


I Sverige og Danmark sies det at lyktemannen er en usalig ånd etter en avdød som har lurt til seg land fra en annen ved å flytte grensemerkene mellom to tomter. Som straff får han ikke ro i graven, men blir dømt til å gå langs den «urette» tomtegrensen i all evighet. Ofte kan man høre at han går og mumler «Her er rett, her er urett» mens han flytter på pinnene som markerer grensen. Hvis noen følger etter lyktemannen og setter de «urette» grensemerkene tilbake på rett plass, får han fred. Det norske navnet på en som går igjen som straff for å ha flyttet på tomtemerker, er deildegast.


Lyktemannen kan av ren ondskapsfullhet føre mennesker på villspor slik at de går seg bort. I verste fall lurer han dem ut i myrer og våtmarker med lykten slik at de drukner. Men hvis man er vennlig mot lyktemannen, kan han også hjelpe dem som har gått seg bort, med å finne veien hjem. Du må være høflig hvis du får hjelp, som med alle naturvesener du møter, og alltid gi lyktemannen en slant for anstrengelsen. Hvis ikke blir han sint og kan gi deg en skikkelig ørefik eller kverve synet på deg slik at du aldri finner veien hjem om du så bare står en meter fra døren. Men hvis man vrenger et klesplagg, blir fortryllelsen brutt.