Lagdittegetpapir - Spartacus Forlag

Lag ditt eget papir med papirrester, vann og mye søl!

Det er enkelt og artig å lage sitt eget papir. En oppskrift på dette får du her:


Dette trenger du: 

papirrester som skal kastes, for eksempel aviser, brukte tegneark, kopier osv.

vann

ei ramme, for eksempel ei gammel bilderamme

et tøystykke til å stifte fast i, eller tre over ramma – en gammel strømpebukse er super til dette

en blender eller miksmaster

en balje 

eventuelt tørkede blomsterblad eller frø 


Slik gjør du det:

Riv papirrester i strimler i en bøtte, og hell over nok vann til at det dekker papiret. La papiret ligge i bløt natta over. Tøm av vannet, og ha det våte papiret over i en blender eller en miksmasterbolle. Tilsett nytt, rent vann til alt papiret er dekket. Pass på at blenderen bare er omtrent to tredels full. Kjør blandingen til papiret har blitt finmalt. Fyll en balje eller oppvaskkummen halvfull med vann. Hell så den moste papirmassen i baljen, og rør godt.


Stift et tøystykke eller tre en tynn strømpe­bukse over ei ramme. Legg ramma ned i papirsuppa, og før den sakte oppover, slik at du fanger opp papirmasse på tøystykket. Det er viktig at hele tøystykket blir dekket for at det skal bli et helt ark. Den stoffkledde ramma virker som en sil, slik at vannet renner gjennom mens papirfibrene blir liggende igjen på stoffet. 


Dersom du har funnet blomster eller frø som du vil pynte med, kan du strø det på nå.


Legg ramma med papirmassen til tørk. Dette kan ta noen dager. Så kan du løsne papirarket ditt forsiktig i ett av hjørnene og dra det varsomt løs fra underlaget. Vips – du har laget ditt eget papir!


Hva skjedde? 

Papir er laget av lange, spagetti-lignende fibre som kommer fra trær. Når papiret oppløses i vann, ligger disse fibrene og flyter fritt rundt i vannet, helt til du fanger dem på den stoffkledde ramma. De tynne fibrene fester seg sammen av seg selv, det er ikke nødvendig med lim for å få papiret til å henge sammen. I et vanlig A4-ark er det hele 10 millioner papirfibre!