Ilyforvarogvind - Spartacus Forlag

I ly for vær og vind 

Hvis du skal overnatte ute i Norge, er det spesielt én ting du må passe deg for: kulda. Om du ikke spiser på et par dager, er det ubehagelig, men det er ikke farlig. Men kulda må du passe deg for, spesielt hvis du er våt eller dårlig kledt. I en nødssituasjon har du faktisk lov til å bryte deg inn i en hytte eller et tomt hus.  


Når været er godt, kan det være fantastisk å overnatte under åpen himmel, i en god sovepose som er tilpasset årstiden. Men når det er fare for vind, snø eller regn, er det best å prøve å finne ly. 


En god leirplass bør ha tilgang til vann og ved, og et tørt og flatt sted å sove. Ikke ligg ved bratte bakker der det kan rase ut jord eller snø, eller under døde trær som kan velte eller miste greiner. Det er lurt å holde seg i nærheten av en elv, men ikke slå opp telt langs elvebredden, der du risikerer å bli våt hvis det begynner å regne og elva vokser. 


Hvis du ikke har med et liggeunderlag, kan du lage en madrass av granbar eller tørket torvmose, det gjør natten både mykere og varmere.  Snøhule 

Om vinteren er en snøhule den beste måten å finne ly for vinden. Selv om snøen er kald, isolerer den godt. Du bør alltid ta med spade når du drar på tur et sted med mye snø. Hold deg unna bratte fjellsider der det kan gå skred. 

Du trenger flere meter dyp snø for å lage en snøhule. Se etter steder der snøen har hopet seg opp i en stor snøskavl, der du kan grave deg inn i snøen så inngangen er lavere enn soveplassen. Da samler varm luft seg inne i hula. 


Når du jobber med å grave i snøen, blir du fort våt og svett. Ikke ha på for mye klær når du graver, og skift til tørre klær med en gang du er ferdig. 


Er dere flere sammen, er det lurt å fordele arbeidet så én graver inne, én frakter snø ut, og én får snøen bort fra åpningen. Bruk gjerne en presenning eller søppel­sekk til å flytte snøen. Bytt på hvem som gjør hva. 

 

Hvis du blir overrasket av dårlig vær når du er ute på tur om vinteren, kan du bli nødt til å grave deg ned i snøen, selv om du ikke har tid eller nok snø til å lage en stor snøhule. Da bør du grave en hule som bare er akkurat stor nok til at du kan sitte i den. Bruk skiene dine og snøblokker til å lukke igjen inngangen til hulen. Sørg for å holde et luftehull åpent ved å stikke en stav gjennom veggen. Du kan også se etter naturlige snøgroper ved stammen til store grantrær, og gjøre det om til et nødly ved å tette igjen taket med granbar og snø.