Ietbetentore - Spartacus Forlag

Hvorfor du har mandler i halsen

Blodet inneholder langt færre hvite blodceller enn røde blodceller og blodplater. Det er «bare» 6000 til 9000 per mikroliter. Likevel har du enormt mange av dem. Langt de fleste hvite blodcellene har du nemlig ikke i blodet, men i lymfesystemet. Og hvis en del av kroppen din er undervurdert, så er det lymfesystemet. Det er litt som wifien hjemme hos deg: Du ser den ikke, du merker den ikke og du vet ikke hvordan den fungerer, men hvis den plutselig ikke virker lenger, er det full krise. For uten lymfesystemet ville den første og beste bakterie kunne bety døden for deg. Lymfesystemet og de hvite blodcellene det inneholder forsvarer deg mot smittestoffer 24 timer i døgnet og holder deg frisk. Det er egentlig for galt at det aldri står noe om det i avisen.

Lymfesystemet består av kar, det vil si en slags årer. Det strømmer bare ikke blod gjennom dem, men lymfe. Lymfe ligner litt på blodplasma. I lymfen svømmer det celler som de hvite blodcellene og forsvarer deg mot virus og andre inntrengere. Noen steder i kroppen, som i milten eller mandlene, finnes det enorme mengder av slike celler. Milten sitter under det nederste ribbeinet på venstre side og sørger for at defekte blodceller blir fjernet. Mandlene sitter langt bak i munnen og svelget og beskytter deg mot smittestoffer som prøver å trenge inn via pusten. Men du trenger ikke bekymre deg hvis mandlene dine er fjernet. Du har mange andre forsvarslinjer i kroppen enn mandlene og milten.

 

Hvorfor du kan få ørebetennelse

Lymfen blir ikke pumpet rundt i kroppen slik som blodet, men står likevel ikke stille. Lymfekarene står for eksempel i forbindelse med blodkarene. Om nødvendig kan det altså sendes ekstra hvite blodceller til et sår eller et virus. Uten at du merker det holder de deg frisk. Nå i dette øyeblikk er hvite blodceller i full sving med å jage virus, soppsporer eller bakterier ut av kroppen din. De eneste gangene du merker noe til det, er når du har en betennelse. En betennelse innebærer at det pågår et voldsomt feltslag mellom sykdomskilden og lymfesystemet. Legene kaller betennelse for infeksjon, eller de bruker et vanskelig ord som ender på «-itt». Så når legen sier at du har otitt, tonsillitt eller en-annen-slags-itt, kan du si ubekymret: «Å, en betennelse.»

Det er ikke bare sår som kan føre til betennelse. En infeksjon kan også oppstå ved at smittestoffer kommer inn i kroppen via de ørsmå åpningene rundt øyet når du gnir deg i øyet med fingrene. Eller når du har brent deg på noe, eller tvert imot har forfrosset noe på kroppen. Ved en kraftig forkjølelse kan et virus finne veien fra nesen din til øret og forårsake en betennelse der. Når smittestoffer i høyere antall trenger inn i kroppen, blir det sendt ut et nødsignal fra stedet der betennelsen oppstår. Slik varsles de hvite blodcellene. Disse cellene kan forflytte seg, og kommer så til unnsetning ved fronten.


Hvorfor øynene dine er gjenklistret om morgenen

På infeksjonsstedet blir blodkarene videre, slik at mer blod kan strømme igjennom. De hvite blodcellene er større enn de røde og trenger derfor videre blodkar for å komme fram. Alt dette ekstra blodet gjør at et betent sted er rødt å se på og varmt å ta på. På grunn av den ekstra væsken hovner såret også litt opp. Det gjør igjen at stedet blir ekstra ømt. De hvite blodcellene kaster seg over inntrengerne, akkurat slik du kunne lese om det på side 31. Det finnes flere slag hvite blodceller, hvert med sin egen spesialitet. Dessuten kan hvite blodceller dele seg, altså kan det komme så mange som det er behov for.

Dette er grunnen til at kroppen din nesten alltid vil klare å nedkjempe inntrengerne. Skulle ikke kroppen klare det selv, finnes det medisiner som kan gi lymfe-systemet en hjelpende hånd.

Er det bare gode ting å si om lymfesystemet? Nei, det kan også gå galt. Det skjer når systemet oppfatter uskyldige stoffer som farlige inntrengere. Stoffer som pollen, for eksempel. Eller egg. Eller kattehår. Eller andre ting som mennesker med allergi ikke tåler. Da setter lymfesystemet i gang en allergisk reaksjon. Lymfen har dessuten enda en dårlig side. Fordi den ikke pumpes rundt i kroppen av en slik motor som hjertet, siver den fritt omkring når du ligger. Særlig om natten når du sover. Derfor er du hoven rundt øynene når du våkner. Først når du har sittet oppreist en stund, trekker hevelsen seg tilbake så øynene ser ut som vanlig igjen.