Dittlivskapplop - Spartacus Forlag

Hvorfor du har flaks som ble født

Noen ganger går alt på tverke og du føler at alt du gjør blir helt feil. At andre er mye smartere og flinkere enn deg og at du aldri har flaks. Den tanken kan du bare glemme, for den stemmer overhodet ikke. Du er en vinner. Det har du allerede bevist. Du har nemlig vært den raskeste og beste, i konkurranse med million-er av andre. I tillegg har du hatt helt utrolig flaks. Les rapporten om konkurransen du var med i en gang for lenge siden. Det dreier seg om kappløpet da du ble til, og det foregikk slik:


Velkommen til ditt livs hardeste konkurranse. Du skal kjempe mot 300 millioner konkurrenter. Og bare den som kommer på førsteplassen, overlever. Ikke nok med det: Som regel kommer ikke en eneste deltaker fra konkurransen med livet i behold. Men for å kunne bli født, må du delta. Så … klar? Ferdig, gå!


Hæ? Hva er dette for noe? Ingen vet hvilken vei de skal! Alt er bare et eneste kaos. Ikke et veiskilt i sikte. Men du kan ikke klage på organiseringen, det er ikke tid, du må videre. For et kjør!


Omgivelsene er så farlige at 99 prosent av deltakerne bukker under nesten med det samme. Likevel er det omkring 3 millioner kandidater igjen til runde nummer to. Og den runden er selvfølgelig mye vanskeligere. Ikke nok med at du befinner deg i en slags labyrint, du kan når som helst bli oppdaget og tilintetgjort …

 

Hvorfor du er en vinner

Det er altså ikke så rart at mange faller fra underveis. Nå er det ikke bare om å gjøre å være rask og smidig, du må også ha flaks. Om du velger å svinge til høyre eller venstre, er et valg mellom liv og død. Heldigvis har du valgt riktig. Det har også omtrent en million andre deltakere. Det er ikke lenger mulig å rote seg bort. Men nå gjelder det sluttspurten. Alt kommer an på fart og utholdenhet og å komme først i mål. Andreplassen teller ikke. Å komme som nummer to er like dødelig som å være sistemann. Nå har du en toppfart på hele fire millimeter i minuttet. Det gjelder å ikke ta svingen for fort! Du skynder deg og skynder deg og … går det? Går det? Ja! Du vant! Du slo ut 300 million-er motstandere! Du har vunnet sjansen til å bli født! Gratulerer!


Du har selvfølgelig skjønt at dette kappløpet er veien din fars sædcelle tilbakela på veien til din mors eggcelle. Egentlig er det altså bare halve historien. Du var sædcellen, men ikke bare den. Du var eggcellen også. Den er like mye en del av at du ble til. Og den egg-cellen eksisterte allerede før moren din ble født. Sammen med omkring to millioner andre eggceller. Det er bare én eggcelle i måneden som kommer fram og kan befruktes. Så sannsynligheten for at akkurat den eggcellen og den sædcellen som du ble til av, skulle finne sammen, er ufattelig liten. Mindre enn sannsynligheten for å bli verdensmester i svømming og vinne hovedpremien i lotto samtidig.

Enda klarte du det! Dette er likevel ingenting i forhold til de andre grunnene til at du er spesiell. For det er uendelig mye mer å si om deg. Om de minste delene av kroppen din. Om kroppsdeler, også kalt organer, som man kan se med det blotte øye, som øh … øynene, for eksempel. Men også om deler som er ufattelig store, og som likevel får plass i kroppen din. Kort sagt, det er bare å lese videre, så skal du se hvor sinnssykt smart du er bygd opp. For selv om det er en prestasjon å bli født, er det en enda større bragd å holde seg i live.