Brennendeseddel - Spartacus Forlag

Brennende seddel

Tenn på onkels hundrelapp, og vis at den er like hel etter­på! Dette eksperimentet kan få fart på selv de kjedeligste familieselskapene. 

NB! Dette eksperimentet er veldig kult, men kan være litt farlig. Derfor må du få med en voksen som kan hjelpe deg med å tenne på og holde den brennende seddelen. Husk å ha på deg klær som ikke lett tar fyr, og ha vann lett tilgjengelig. 


Dette trenger du:

en pengeseddel

alkohol (for eksempel 60 prosent alkohol eller rødsprit)

ei pølseklype eller ei annen klype av metall

noen fyrstikker eller en lighter

en voksen


Slik gjør du det:

Lag til ei skål med væske som inneholder rundt 60 prosent alkohol. Hvis væsken du bruker har en høyere alkoholprosent, som for eksempel rødsprit, tynner du den ut med litt vann. Hold pengeseddelen i ei metallklype, og dypp den i spritvannet til den er helt gjennomtrukket av væske. Ta seddelen opp igjen av væsken, og tenn på den. 


Seddelen tar nå fyr, men når flammene dør ut, er den like hel! Se det overraskede ansiktet til onkel når det går opp for ham at seddelen ikke er svidd i det hele tatt.


Hva skjedde?

Hele trikset her ligger i den blandingen av alkohol og vann som du dypper seddelen i. Alkohol er et svært brennbart stoff, men det brenner med en ganske lav temperatur. Når du fører fyrstikken bort til den våte seddelen, flammer alkoholen opp, men denne flammen er ikke varm nok til å fordampe vannet i seddelen slik at papiret begynner å brenne. Når alko­holen er brent opp, sitter du igjen med en litt fuktig seddel som er like hel.