Vinden dreier

Pris: 449,-

 • info
 • ISBN 9788230401903
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
  • Utg.år:2016
  • Vekt:1.27
  • Forlag:Scandinavian Academic Press
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Magnus Vollset / Yngve Nilsen

Vinden dreier

Meteorologiens historie i Norge
Hvordan blir været i morgen? I over 250 år har dette spørs­målet vært forsket på i Norge, og svarene har gjort oss til en meteorologisk stormakt. Frontene på værkartet stammer fra den norske «Bergensskolen», det samme gjør visjonen om at været faktisk kan regnes ut. I dag er Yr.no verdens femte største værnettsted, og StormGeo en av verdens  ledende kommersielle leverandører av værtjenester.

Denne boka gir for første gang en fullstendig framstilling av norsk meteorologis historie. Etter de første, spede vær­observasjonene på 1700­tallet har ny teknologi og ekspedi­sjoner til verdens forblåste utkanter vært våpen i jakten på værets naturlover. I dag står meteorologene helt sentralt i vårt møte med klimatruslene.

Historien er spekket med spektakulære enkelthendelser med store ringvirkninger. Visste du for eksempel at en norsk meteorolog bidro til at D­dagen ikke endte i fiasko? Eller at det var Meteorologisk institutt som i 1922 sørget for at Jan Mayen ble norsk territorium? Men optimismen har vekslet: Da Norge fikk et metorologisk institutt i 1866, mente A.O. Vinje at Stortinget heller burde hyre inn et regiment edderkopper enn å ansette statlige værspåmenn!

Historikerne Yngve Nilsen og Magnus Vollset viser hvor­dan meteorologien har endret seg, både innen forskning, værvarsling og teknologi. De viser norsk meteorologis plass i verden og, ikke minst, dens unike posisjon hos det norske folk.  Dette er boka for alle som vil heve samtalen om været til nye høyder.

Boka utgis i anledning Meteorologisk institutts 150 års jubileum, og er et samarbeidsprosjekt mellom Meteorologisk institutt og Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Lanseres på Litteraturhuset i Bergen 5. oktober.  

Magnus Vollset er forsker i historie ved Universitetet i Bergen.
Les mer om forfatteren

Yngve Nilsen er historiker og forsker ved Uni Rokkan-senteret i Bergen.
Les mer om forfatteren