Tro på det ville - ISBN 9788243014978 - Spartacus Forlag
Tro pa det ville

Pris: 349,-

 • info
 • ISBN 9788243014978
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
 • Oversetter:Henninge Margrethe Solberg
  • Utg.år:2023
  • Kategorier:Dokumentar
  • Vekt:0.28
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:32
  expand_more
Nastassja Martin

Tro på det ville

Franske Nastassja Martin befinner seg på den russiske halvøya Kamtsjatka, helt øst i Sibir. Hennes interesse er animisme; filosofien rundt menneskets forhold til naturen, og hun tar full del i livene til urfolkene hun studerer.


Men når hun nesten blir drept av en bjørn, står hun plutselig ansikt til ansikt med noe som er utenfor hennes kunnskap: det utemmede, det ikke-menneskelige, dyret, det ville. I dette voldelige møtet ødelegges balansen i hennes verden. Det skjer en forandring som hun må prøve å forstå.


Alvorlig lemlestet, gjennomgår Martin flere operasjoner på et russisk sykehus, mens hun blir grillet av det hemmelige politiet. Tilbake i Frankrike venter nye, kompliserte operasjoner, en kilde til flere traumer. Hun innser at det eneste hun kan gjøre er å vende tilbake til Kamtsjatka. Hun må oppdage hva det vil si å ha blitt, som Even-folket kaller det, medka, en person som er halvt menneske, halvt bjørn.


Tro på det ville er en sann fortelling om smerte, utholdenhet og selvforvandling, der Nastassja Martin tar oss med til menneskets ytterste grenser. Hun sprenger også de litterære grensene for en antropologisk bok: Tro på det ville er dokumentarisk, men leses som en roman, og de språklige grepene er utpreget skjønnlitterære.

format_quote

«Hun tilhører den veldig lille gruppen av mennesker som er sykt godt kvalifisert til å bli bitt av bjørn, og så skrive om det.»

Erlend Loe, Aftenposten format_quote
format_quote

«Den dagen, 25. august 2015, er det ikke dette som skjer: En bjørn angriper en fransk sosialantropolog et eller annet sted i Kamtsjatkas fjellheim. Det er dette: En bjørn og en kvinne møtes, og grensene mellom verdenene imploderer. Ikke bare de fysiske skillene mellom et menneske og et dyr som får sprekker i kropp og hode av å støte sammen. Det er også den mytiske tiden som forenes med virkeligheten, fordums tider med nåtiden, drømmen med legemliggjørelsen. Scenen utspiller seg i våre dager, men kunne like gjerne ha funnet sted for tusen år siden. Det er bare meg og bjørnen i vår tidsverden, som står hevet over våre ubetydelige personlige livsløp, men det er også en arketypisk konfrontasjon.»


(fra boka)

format_quote
format_quote

«En uhyre spennende overlevelseshistorie, som dirrer på kanten av avgrunnen.»


Le Monde des Livres


«Boka slår deg ut … Et dyptpløyende blikk på livets brutalitet og skjønnhet.»


Publishers Weekly


«Uforglemmelig … En liten, men ruvende bok.»


The New York Times Book Review

format_quote

Nastassja Martin
Les mer om forfatteren