Ti tusen skygger - ISBN 9788243009677 - Spartacus Forlag
Ti tusen skygger 1

Pris: 179,-

  • info
  • ISBN 9788243009677
  • Innb.:Innbundet
  • Status:I salg
bookBla i boka
    • Utg.år:2017
    • Kategorier:Historie, alle | Historie, eldre norsk
    • Format:145 x 220
    • Vekt:0.25
    • Språk:Bokmål
    • Forlag:Spartacus
    • Bokgruppe:50
    expand_more
Bjørn Godøy

Ti tusen skygger

En historie om Norge og de spedalske

Spedalskhet er en av de eldste og verste sykdommer som menneskeheten kjenner til. Tidlig på 1800-tallet gikk den blant annet under navnet Lepra borealis, Norvegica. Andre steder i Europa var spedalskhet utryddet for lengst. I Norge herjet sykdommen verre enn noensinne.

«et helhetlig grep om en grufull historie.» Aftenposten


På kyststrekningene mellom Stavanger og Tromsø levde folk i angst for å bli rammet. Minst ti tusen mennesker opplevde at marerittet ble virkelighet. Spedalskhet forvandlet dem til skrekkinngytende, dødningaktige skikkelser. De ble makabre skygger av seg selv.

I førti år, mellom 1830 og 1870, fremsto spedalskhet som en av de største truslene mot folkehelsen i Norge. Sykdommen lenket landet fast til en dyster og primitiv fortid - i en periode da myndighetene mer enn noe ønsket å modernisere samfunnet.

Ti tusen skygger er historien om en fryktelig sykdom, om norske myndigheters kamp for å utrydde trusselen, og om mennesker som ble ødelagt på grusomste vis. Det er også fortellingen om en komité som foreslo å kastrere alle menn i visse familier, om uregjerlige spedalske med draget på damene, og om leger som mente at Vestlandet simpelthen var helsefarlig.


Her kan du høre NRK Ekkos sak om Norge og de spedalske. Foruten forfatteren selv, kan du høre et sterkt arkivopptak med en av Norges siste spedalske.


Vi gratulerer Bjørn Godøy med nominasjon til
BRAGEPRISEN for beste sakprosa-bok 2014.


FRA JURYEN:
«Bjørn Godøy har med Ti tusen skygger skrevet en spennende beretning om sykdom og lidelse, vitenskap og medisin. Mens spedalskhet var utryddet andre steder i Europa, herjet den på 1800-tallet fortsatt på kyststrekningen mellom Stavanger og Tromsø. Boken handler om mennesker som ble smittet, og på verst tenkelig vis ble deformerte og fikk sine liv ødelagt av leprabasillen. Ved hjelp av dikt og vitenskapelige beskrivelser får forfatteren levende frem de spedalskes opplevelser av sykdom og isolasjon. Med solid støtte i forskningen skildrer Godøy hvordan spedalskhet fremsto som en av de største truslene mot folkehelsen i Norge. Og den røde tråden i den medrivende beretningen er vitenskapens jakt på å løse gåten om hvordan sykdommen smittet, fra de første systematiske undersøkelsene frem til det endelige gjennombruddet. Det største øyeblikket i norsk legevitenskaps historie er da Armauer Hansen påviste at spedalskhet var smittsom på grunn av leprabasillen. Det var en triumf som førte til at norske myndigheter fikk sykdommen under kontroll og senere utryddet. Bjørn Godøys Ti tusen skygger er populærvitenskap og vitenskapshistorie av ypperste merke, en drivende godt fortalt beretning om hvordan Norge ble en moderne nasjon.»

Nominert til Kritikerprisen 2014:
FRA JURYEN:

Bjørn Godøy: Ti tusen skygger. En historie om Norge og de spedalske, Spartacus
I Ti tusen skygger tar Bjørn Godøy leseren med til en fortid som kan virke fjern, men som likevel blir nær og levende gjennom en fascinerende og usedvanlig velskrevet historie. På 1800-tallet var Norge på vei mot å bli en moderne nasjon, men utbredelsen av spedalskhet langs kystområdene i vest var et bevis på at vi fortsatt var kulturelt tilbakestående. De syke var ikke bare bærere av en bakterie, men også av et kulturelt, sosialt og religiøst fenomen. Godøy knytter jakten på hva som forårsaket sykdommen til historisk materiale fra mange ulike kilder. Ikke minst gjør forfatteren menneskene som ble rammet av sykdommen, levende for leserne. Ti tusen skygger belyser et for mange ukjent kapittel i Norges historie og er mentalhistorie, idéhistorie og vitenskapshistorie av første klasse.


Bjørn Godøy er cand. philol. i historie.
Les mer om forfatteren