Siste nytt fra Vestfronten - ISBN 9788243006454 - Spartacus Forlag
Siste nytt fra vestfronten

Pris: 379,-

 • info
 • ISBN 9788243006454
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
  • Utg.år:2014
  • Vekt:0.46
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Synnøve Veinan Hellerud

Siste nytt fra Vestfronten

En reise i sporene etter første verdenskrig

Forfatteren har reist langs vestfronten for å finne ut hvor dype spor all lidelsen som utspilte seg her har satt. Har sårene grodd? Er arrene fortsatt synlige? Boken kaster lys over hva historien betyr for oss mennesker i dag og hvordan den brukes og misbrukes i vår tid.

Etter hundre år blir første verdenskrig fortsatt omtalt som den store krigen i flere land. Den ble utkjempet på mange fronter, men skyttergravene på vestfronten har brent seg fast som selve symbolet på denne krigen.

Fra 1914 til 1918 var vest- fronten et blødende sår som tappet Europa for unge menn. Millioner ble drept, såret og traumatisert i skyttergraver som strakte seg som et belte fra Nordsjøen til Alpene, en frontlinje som nesten ikke flyttet seg på fire år.

I dag går vestfronten som et arr gjennom Europa. Mange av soldatene ligger i jorden fremdeles, og landskapet er fortsatt preget av krigen.

Bli med på en reise gjennom historien langs vestfronten, opp på høydedragene, ned i skyttergravene, over jordene der slagene sto. Møt britiske slagmarksturister som vil hedre sine bestefedre, franske bønder som finner udetonerte granater på jordene, arkeologer som graver fram ny kunn- skap om livet ved fronten og lokale historieentusiaster som brenner for å holde minnet om første verdenskrig levende.Fra boka:

«I løpet av 30 sekunder eksploderte 19 miner under Mesenhøyden. Hele høydedraget ristet, og flammer strakte seg mange meter opp i lufta. Soldater, våpen, piggtråd, sandsekker og deler av bunkerser ble kastet rundt. Enorme skyer av stein og jord virvlet opp og kom brasende ned igjen. Det var den største menneskeskapte eksplosjonen i historien til da, i ettertid bare overgått av atombombene i 1945. Vinduene klirret i London, jordskjelv ble registrert i Sveits. Rundt ti tusen tyske soldater døde i eksplosjonen. Mange av de overlevende var i sjokk og lot seg ta til fange uten motstand.»


 

Synnøve Veinan Hellerud er lektor og faglitterær forfatter med historie hovedfag.
Les mer om forfatteren