Patent pa plyndring

Pris: 248,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788243003149
 • Innb.:Innbundet
 • Status:Midlertidig utsolgt
  • Utg.år:2004
  • Kategorier:Politikk og samfunn
  • Sideantall:200
  • Forlag:Spartacus
  expand_more
Vandana Shiva

Patent på plyndring

Opphavsrettigheter, etikk og nykolonialisme

Shiva viser hvordan forskning på genteknologi og manipulasjoner av livsformer eies og utnyttes av store selskaper, og rammer vanlige menneskers helse og liv i den tredje verden. Patentlovverket stimulerer i praksis til storselskapenes utplyndring, hevder Shiva. 

Med denne viktige boken intoduseres endelig den indiske miljøforskeren og aktivisten Vandana Shiva for norske lesere.
Opphavsrettigheter og patenter, og lovreguleringene av dissse, er av helt avgjørende betydning for vår tid. Shiva viser hvordan forskning på genteknologi og manipulasjoner av livsformer eies og utnyttes av store selskaper. Hun gir en tilgjengelig og engasjerende innføring til feltet, som har en sentral plass i den såkalte kunnskapsøkonomien. For man skulle kanskje tro at denne vestlig-inspirerte tradisjonen kunne bidra til å stimulere den menneskelige kreativitet og kunnskapsakkumulering? Slik er det ikke, hevder Shiva. Mektige konserners nådeløse profitering på disse rettighetene rammer vanlige menneskers helse og liv i den tredje verden.

Patentlovverket stimulerer i praksis til storselskapenes utplyndring. Da er det kanskje ikke så rart at folk i sør er negative til WTOs patentlovverk, og til den farmasøytiske og bioteknologiske industrien som tjener på den.

’One of the world’s most prominent radical scientists’ The Guardian

“The South’s best known environmentalists” New Internationalist

“Shiva has devoted her life to fighting for the rights of ordinary people in India. Her fierce intellect and her disarmingly friendly, accessible manner have made her a valuable advocate for people all over the developing world.’ Ms. Magazine


Indiske Vandana Shiva er en høyt anerkjent miljø- forsker og -aktivist. I 1993 ble hun tildelt den “alternative” fredsprisen, Right Livelihood Award. Hun har skrevet flere bøker, blant annet om miljøpolitikk. Det arbeides med å få Shiva på Norgesbesøk i april, ta kontakt med forlaget for nærmere informasjon.

Vandana Shiva er en anerkjent miljøforsker og -aktivist, og en av de betydeligste stemmene innenfor globaliseringsdebatten.
Les mer om forfatteren