Om muser og menn - ISBN 9788243009721 - Spartacus Forlag
Om muser og menn

Pris: 349,-

 • info
 • ISBN 9788243009721
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
 • Omslagsdesign:Øystein Vidnes
bookBla i boka
  • Utg.år:2019
  • Vekt:0.312
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  • Originalens titel:Om muser og menn
  expand_more
Marta Breen

Om muser og menn

Hvor eksentrisk kan en kvinne være før hun avskrives som gal? Ikke så veldig, konkluderer Marta Breen.


Kvinnekampen har i stor grad handlet om å bryte seg inn i menns lukkede rom – enten det er arbeidslivet, politikken, utelivet, idretten eller kunsten. De kvinnene som har gått foran og sparket inn dørene, har ofte gjort det med store personlige omkostninger.


Med utgangspunkt i sitt eget liv som forfatter og debattant tar Marta Breen for seg historien om kvinner i offentligheten, og skriver om den evige kampen for å skaffe seg et eget rom. Om eksentriske kulturmenn – av begge kjønn. Om Ingmar Bergman, Amalie Skram og Bjørn Afzelius. Om groupies, muser og stalkere. Om det mannlige blikket, brystvorter og viktigheten av å ha nok vin.«Når kvinner i kulturlivet snakker om kulturmannens privilegier, betyr det heller ikke at vi hater ham og fantaserer om å utrydde ham. Absolutt ikke. Vi kjøper bøkene hans og leser det han skriver. Vi lytter når han snakker. Noen ganger applauderer vi, andre ganger protesterer vi. Iblant ler vi av ham. Har vi tatt et glass for mye, hender det at vi ligger med ham. Det eneste som aldri skjer, er at vi overser ham – slik han overser oss.»

(Fra boka)

format_quote

«Denne boken gjør deg sint, men på den gode måten – dessuten blir du klokere!»

Helene Uri


«for et bredere publikum utgjør det formidling av høy klasse. Med en imponerende klarhet tilgjengeliggjør Breen en rekke aktuelle begreper og debatter, og det lette språket og overfloden av absurde eksempler gjør dette til en feministisk page turner.»

Elin Kittelsen, Klassekampen


«Om muser og menn viser med all tydelighet at det klassiske likestillingsspørsmålet langt fra er passé. Vi trenger tusen bøker som denne, vi trenger flere og forskjellige utgaver av Marta Breen.»

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet


«Slik grubling underveis i skrivingen er eksemplarisk essayskriving. … Breen skriver i det hele tatt helt ubesværet enten hun presenterer og drøfter en sak, eller hun legger sin egen personlighet og erfaring i fortellinger og anekdoter.»

Atle Christiansen, Aftenposten


«I Om muser og menn får leseren bekreftet at Breen er en formidler av rang. … jeg har sansen for den personlige inngangen til temaet»

Hanne Skogvang, Agenda Magasin


«Pensum for nye generasjoner … det feministiske perspektivet [får] en troverdig nærhet og aktualitet som gjør ‘Muser og menn’ til en viktig bok med fornyet tyngde som setter blant annet metoo-bevegelsen i perspektiv.»

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad


«Hvis bøker endrer verden, er Om muser og menn et nyttig og etterlengtet bidrag. Jeg tror dessuten den bidrar til å heve bevisstheten både hos menn og kvinner om hvor viktig denne kampen er. Og ikke minst hvor vanskelig den er. Å riste av seg en tusenårig gammel kultur er neppe gjort på femti år. Det vet en forfatter som Marta Breen bedre enn de aller fleste.»

Jan-Erik Østlie, HK-nytt


«Engasjerende om offentlige kvinner: Et av konseptene forfatteren vil til livs er at menns historier er allmenne, mens kvinners er for spesielt interesserte. … [Den} bør eses av flere enn selverklærte feminister.»

Linn Marie Hammernes, Finansavisen


«både fascinerende og opprørende lesning. … Boka er ytterst velskrevet, engasjerende, underholdende og samtidig systematisk. … Marta Breens bok hører med til allmenndannelsen.»

Goro Aarseth, Deichman litteraturbloggen


«Om muser og menn er en lærerik og ubehagelig, men en svært underholdende, bok som skriver seg inn i feministisk tradisjon ved å løfte fram kvinner som ellers har blitt oversett.»

Tomine Barstad Solvang, Under Dusken


«Hvis bøker endrer verden, er ‘Om muser og menn’ et nyttig og etterlengtet bidrag. Jeg tror dessuten den bidrar til å heve bevisstheten både hos menn og kvinner om hvor viktige denne kampen er.»

Jan-Erik Østlie, Fri Fagbevegelse


«Dette er spennende, frustrerende og opplysende lesning om kvinnekampen.»

Tara

format_quote

Marta Breen er kultur- og musikkjournalist med bred erfaring, blant annet fra Dagsavisen, Dagbladet, NRK, KK og RadiOrakel. Hun har gitt ut en rekke bøker og er oversatt til flere språk.
Les mer om forfatteren