Nordens Casablanca - ISBN 9788243010673 - Spartacus Forlag
Nordens casablanca nordmenn i stockholm under krigen

Pris: 399,-

 • info
 • ISBN 9788243010673
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
 • Omslagsdesign:Kåre Martens, Handverk
bookBla i boka
  • Utg.år:2018
  • Kategorier:Historie, andre verdenskrig
  • Vekt:0.576
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Alf Skjeseth

Nordens Casablanca

Nordmenn i Stockholm under krigen

Under krigen flokket politikere, militære, spioner, lykkejegere og tusenvis av politiske flyktninger seg sammen i Stockholm – «Nordens Casablanca» på folkemunne. Minst 50 000 nordmenn søkte tilflukt i det nøytrale Sverige, og myndighetene bygde opp en egen statsadministrasjon med mer enn tusen ansatte.


Mens regjeringen satt i London, var den svenske hovedstaden hovedkvarter for kontakten mellom motstandsbevegelsen, norsk etterretning og eksilmyndighetene. Miljøet som oppstod her, var preget av maktkamp og intriger, og ulike holdninger til motstandskampen.


Nordens Casablanca samler trådene og gir for første gang en bred presentasjon av det norske eksilmiljøet i Stockholm. Vi møter politikere som Martin Tranmæl og Willy Brandt, Max Manus og andre motstandsfolk, vi får nytt innblikk i en likvidasjon i legasjonens lokaler, og vi kan leve oss inn i Stockholms frodige og stormfulle kunstnermiljø med blant andre Inger Hagerup, Helge Krog og dobbeltagenten og skuespilleren Sonja Wigert.

format_quote

«Hu hei, som det svinger i noen av passasjene hos Alf Skjeseth, som virkelig har boltret seg i et stort og fargerikt stoff om de mange nordmenn og miljøer som endte i utlendighet i Stockholm under 2. verdenskrig. Her er one-liners, et vell av gode sitater, noen saftige rykter – og mye mer. … en svir å lese.»

Guri Hjeltnes, Klassekampen


«… både spennande og underhaldande. … Skjeseth har samla stoff frå svært mange bøker og andre kjelder, og til saman gir dette eit bilde av det norske miljøet i Stockholm som er eit viktig tilskot til krigshistoria. … velskriven og velredigert krigssoge frå Stockholm.»

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad


«Allerede er det grunn til å spå at Alf Skjeseths bok Nordens Casablanca er høstens mest fargerike bok om den andre verdenskrig. … I boka om det norske miljøet i Stockholm ligger stoff til utallige romaner.»

Fredrik Wandrup, Dagbladet


«Både politisk og kulturelt er det sterkt sammensatte norske eksilmiljøet i Sverige et spennende tema som ikke har vært satt i fokus i en samlet fremstilling slik det gjøres her. … en bok som trygt kan anbefales for alle med interesse for norsk og svensk krigshistorie»

Hans Olav Lahlum

format_quote

Alf Skjeseth er journalist i Klassekampen. Bakgrunn fra Dagbladet, NTB, samfunnsredaktør i Nationen og leder av Norsk Journalistlag
Les mer om forfatteren