Nasjonalisme

Pris: 199,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788243001336
 • Innb.:Heftet
 • Status:Midlertidig utsolgt
  • Utg.år:1998
  • Kategorier:Filosofi og idéhistorie
  • Sideantall:148
  • Forlag:Spartacus
  expand_more
Ernest Gellner

Nasjonalisme

Dette er en levende, velskrevet - og for noen provoserende - innføring i nasjonalismens vesen, ført i pennen av en av vår tids fremste nasjonalismekjennere. Med stor kraft gjendriver Gellner oppfatningen av at det er “naturlig” at mennesker ønsker å bo blant “sine egne”. Boken viser tvert imot hvordan nasjonalistene aktivt konstruerer nasjonen som et urgammelt etnisk fellesskap.
"Denne rurale-røtter-mystikken (jord) var funksjonell fordi den bidro til å ekskludere de urbane spesialiserte strata (...) Samtidig passet den perfekt med den romantiske filosofi, som forlente den nye nasjonalismen med en logisk begrunnelse og et idiom. (...) nasjonalisme er et Gesellschaftsfenomen som bruker Gemeinschafts idiom: et mobilt, anonymt samfunn som simulerer et lukket og trygt fellesskap."(Fra boken)

"Dersom det er røtter som gjør deg til det du er, og utruster deg med både livskraft og troverdighet, følger det at rotløshet er den største av alle synder, og at begreper som deracine og kosmopolitt medfører den største forakt. Overfladiske bedrevitere med lettvint urban smarthet, som kan legge seg til enhver aksent uten å være forpliktet overfor noen, er selve modellen for en moralsk patologi. Det er fremfor alt dem som skal ringeaktes, unngås og ekskluderes."
(Fra boken )

Underveis opplever leseren nasjonalismens mange ansikter; fra dens mildere fremtreden til dens destruktive potensiale i tilfeller av etnisk rensning. Med et imponerende overblikk trekker Gellner veksler på sine innsikter i historie, samfunnsvitenskap, politisk analyse, filosofi og litteratur. Boken avsluttes med et blikk på arabisk nasjonalisme, før mulige utviklingslinjer fremover skisseres.

Ernest Gellner rakk akkurat å fullføre denne boken før han døde i 1995, og boken kan leses som en oppsummering av hans virke.

format_quote

«Det er alltid en stor opplevelse å lese den vittige Gellner, og denne overdådige boken, innholdsrik og knapp som en kresen novellesamling, viser at han var i storform til siste slutt.»
(Thomas Hylland Eriksen i forordet).«Det er alltid en stor opplevelse å lese den vittige Gellner, og denne overdådige boken, innholdsrik og knapp som en kresen novellesamling, viser at han var i storform til siste slutt.»
(Thomas Hylland Eriksen i forordet).


format_quote
format_quote

format_quote

Ernest Gellner was an outstanding theorist of modernity and a rare breed among late twentieth century scholars.
Les mer om forfatteren