Mellem brodre

Pris: 399,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788230402030
 • Innb.:Innbundet
 • Status:Utsolgt
  • Utg.år:2016
  • Sideantall:400
  • Språk:Norsk og dansk
  • Forlag:Scandinavian Academic Press
  expand_more
Rasmus Glenthøj

Mellem brødre

Dansk-norsk samliv i 600 år


I «Mellem brødre» forteller en rekke framtredende danske og norske forskere om ulike aspekter ved det dansk-norske samlivet, både før og etter bruddet i 1814.

De mer enn 400 årene i union har satt dype spor i begge landenes lovgivning, institusjoner, språk og kultur. I Danmark er imidlertid Norge blitt skrevet mer eller mindre ut av historien, mens "dansketiden" har vært et følsomt tema i Norge.

I begge land er minnene om det politiske og kulturelle samlivet langt på vei visket ut. Dette gjelder særlig betydningen av den kulturelle unionen, som besto helt fram til begynnelsen av 1900-tallet. I nesten hundre år var København i praksis fortsatt Norges kulturelle hovedstad, og omvendt spilte norske kunstnere som Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Grieg en avgjørende rolle for kulturlivet i Danmark. På samme måte var det også lenge nære forbindelser mellom politiske partier og fagforeninger på tvers av Skagerrak.

«Mellem brødre» kaster nytt lys over disse nære relasjonene og kan bidra til at vi i større grad anerkjenner den historiske betydningen av det dansk-norske samlivet. Den viser til fulle hvordan dansker og nordmenn gjennom tidene har inspirert og påvirket hverandre.

Hovedredaktør er Rasmus Glenthøj. De øvrige bidragene er skrevet av Michael Bregnsbo, Karina Lykke Grand, Jørgen Haugan, Ruth Hemstad, Harald Herresthal, Knut Kjeldstadli, Ove Korsgaard, Bo Lidegaard, Jørn Lund, Thomas Lyngby, Gertrud Oelsner, Øystein Rian, Thomas Sehested, Jakob Seerup, Odd Arvid Storsveen, Dag Thorkildsen og Morten Nordhagen Ottosen. Forord ved Folketingets formann Pia Kjærsgaard og stortingspresident Olemic Thommessen.

Boken utgis i samarbeid med Fondet for dansk-norsk Samarbeid og Gads forlag i Danmark.

Rasmus Glenthøj er historiker knyttet til Syddansk Universitet. Han er prosjektleder for Fondet for dansk-norsk Samarbejdes 1814-program.
Les mer om forfatteren