Pris: 249,-
Kan skolen lære oss å mestre livet?
Fra høsten 2020 kommer folkehelse og livsmestring inn i læreplanen i den norske skolen. Denne oppdateringen av Kunnskapsløftet er hilst velkommen av elever og lærere, helsepersonell og samtlige politiske partier. For hva er egentlig galt med å forberede seg på livets utfordringer?
Men lar egentlig livet seg mestre? Er mestring en god målestokk for hvordan vi bør leve? Og vil livsmestring som tema i skolen løse de utfordringene barn og unge sliter med i dag?
Psykolog og filosof Ole Jacob Madsen mener at innføringen av livsmestring i skolen viser en tendens i vårt samfunn til å legge stadig mer ansvar på individet. Og til at problemer som egentlig bør løses politisk, blir noe enkeltmennesket – i dette tilfellet barna våre – selv må håndtere ved hjelp av psykologiske teknikker. Det virker enklere å lære dem å takle presset enn faktisk å redusere det. Men risikerer vi da bare å lage nok en arena der barn skal prestere?
«Madsen er en velinformert, intelligent og elegant skribent. Boka er lettlest og evner både å informere, engasjere og provosere. Den peker på et bredt spekter av samfunnstendenser og berører flere ulike debatter, også om spørsmål som befinner seg langt utenfor skolevesenet. Det er min oppfatning at denne boka både er et nødvendig og viktig bidrag til debatten, ikke bare for de som arbeider med å fortolke og implementere livsmestringsfaget, men for alle som er interessert i å få et tankevekkende perspektiv på både den norske skolen og samfunnet for øvrig.»
Victoria de Leon Born, Agora – Tidsskrift for Metafysisk Spekulasjon
«Boken gir en god og mangefasettert drøfting av temaet livsmestring i skolen.»
Anne Brit Brodal, Fysioterapeuten
«En klok meningsytring om skolepolitikk og psykologi.»
Kjetil Vikene, Forskerforum
«I sin nye bok «Livsmestring på timeplanen. Rett medisin for elevene?» stiller professor Ole Jacob Madsen en rekke betimelige spørsmål ved det nye grunnskolefaget folkehelse og livsmestring.»
Mari Skurdal, Klassekampen
«Ole Jacob Madsen fortsetter sin prisverdige kritikk av den terapeutiske kultur.»
Joanna Rzadkowska, Morgenbladet