Livet sett fra Nimbus - ISBN 9788243002623 - Spartacus Forlag
Livet sett fra nimbus

Pris: 249,-

 • info
 • ISBN 9788243002623
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
  • Utg.år:2002
  • Kategorier:Biografier og memoarer
  • Vekt:0.4
  • Sideantall:260
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:41
  expand_more
Axel Jensen / Petter Mejlænder

Livet sett fra Nimbus

Den dramatiske livsveien til en av de mest eventyrlige skikkelsene i norsk litteratur!Dette er Axel Jensens egen historie om sitt liv. Fra sykesengen Nimbus hjemme i Ålefjær ser han seg tilbake på et liv som bedrager, et liv i kaos og mystikk.

Journalist Petter Mejlænder bodde hos Axel Jensen et par uker i januar 1995 og gjorde femten timers opptak for NRK radio om hans liv. Bare en begrenset del av dette er offentliggjort. Mejlænder har nå bearbeidet og utviklet materialet, i samarbeid med Jensen.

Den burleske fortellergleden fra råopptakene er bevart og tar leseren med på en reise gjennom et dramatisk liv - fra oppveksten i Trondheim og Oslo, med pølsefabrikken og forfatterdrømmene, til debuten og reisene til Tamanrasset, Øksfjord, Hydra, Latin-Amerika, Stockholm, India osv. Jensen forteller om overdoser av mystikk, litterære motiver og inspirasjoner, LSD-erfaringer og ett år blant schizofrene, 18 år som havnerotte, en tohodet dverg, en knirkende dør og døden. Han guider oss gjennom vår tid og ut av den.

Dette er den siste fortellingen fra Jensens munn om sitt liv, fortalt i hans kjente og særegne stil. Nye og ukjente sider ved Jensen kommer fram, formidlet med burlesk humor og vidd!

format_quote

”Axel er en myte og en sagnhelt.”
”Livet sett fra Nimbus er blitt en rørende, gripende og praktfull bok. Axel var årvåken, sulten og alltid til stede. Han har gjort det Hans Jæger sa man burde gjøre: Han har levd livet slik han har skrevet det.”
Frans Widerberg til Dagbladet: 18.10.2002.


”Det som virkelig griper i Jensens siste opus er forfatterens fabelaktige måte å fortelle på. Han fabulerer på makeløst vis om sitt usedvanlige og ofte eventyrlige liv – om tap og kaos, slentrende galskap og håpløse familiekonstellasjoner, umulige pølsefabrikker og fargerike brylluper i New Delhi. Men det har han jo gjort før? Det har han. Men ikke så fyldig, aldri på en så glitrende måte.”
Yngvar Ustvedt, Terningkast 5. VG 10.10.2002.


”..en bok som både fengsler og underholder. … et livfullt og spenstig selvbiografisk dokument fra en forfatter som alltid har villet gå egne veier og som av den grunn har en uendelig mengde selvopplevde fantastiske historier og mye tankevekkende på hjertet.”
Jørgen Alnæs, Dagsavisen 9.10.2002.

”En høyst uvanlig selvbiografi... Å lese fortellingene fra Axel Jensens mildt sagt utagerende og burleske liv, er som å være tilhører i et usedvanlig godt lag. Beretningene er anekdotiske, muntlige, avsindige – når de tar av, og så fulle av humor og selvironi at de ikke blir sentimentale. Forfatteren i Ålefjær har overlevd alle prognoser hittil - fra Nimbus kommer det kanskje flere bøker, men ingen som denne.”
Anne Schäffer, Bergens Tidende 21.10.2002.


”Livet sett fra Nimbus er ikke bare en annerledes biografi på grunn av de spesielle omstendighetene for tekstens tilblivelse. Selve teksten er en hybrid, som på en overraskende konsistent måte også reflekterer over biografiens forutsetninger. Et kritisk blikk på sin egen biografiske status finner man sjelden i konvensjonelle biografier/selvbiografier, og dette er en av flere grunner til at Livet sett fra Nimbus fortjener å overleve høstens biografiske flodbølge.”
I Livet sett fra Nimbus flettes liv, skrift, og tanke sammen på en måte som beveger seg langt dypere enn man finner i konvensjonelle biografier og selvbiografier.”
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende 5.11.2002.”Eventyr er det hele veien; familieopprør, damer, børst, dop, skriving, søken og en og annen vag erkjennelse av å nå til bunns i tilværelsens ufattelige tyngde.”
”… en muntlig fortellerform, som stadig hekter engasjementet på leseren.”
”Hvis ikke Axel Jensen kan kalles for en norsk beatforfatter, kan ingen det.”
”Jo da, Jensen har nok å ta av, kjedelig blir han aldri.”
Ronald Nilsen Altinius, Morgenbladet, 1-7.11.2002.”Livet sett fra Nimbus er ein makelaus forteljing, i eit språk der skrivar Mejlænder fint har klart å halde på den munnlege, slentrande forteljarstilen... Men enno er det kartongar og koffertar att, med tekstar av ein vagabond som aldri rekna seg som ein del av det litterære parnasset, men som vil ruve blant dei største samtidige i litteraturhistoria. Og om han ikkje kan snakke, har han enno ikkje sagt siste ordet.”
Roald Helgheim, Dag og Tid 16.11.2002.

"La dette være en oppfordring til å møte et tenkende menneske, et menneske og en forfatter som evner å holde leseren i et vidunderlig jerngrep til siste side er lest." Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

Nøste Kendzior i NRK P2 Kulturnytt:

”Her er det Axel Jensen som forteller, registrerende, nøkternt, nesten kynisk betraktende om seg selv. Han forteller i et pussig blandingsspråk mellom arkaisk fornemhet og gorvkornet slang, og uten det aller minste føleri. Det er aldri kjedelig; her fins flust av kostelige og bisarre erindringer som kaller smilet frem hos den som ikke tar altfor tungt på dette med troverdighet.”
”Petter Mejlænder, the ghostwriter, har gjort rett i å forholde seg diskré; han gjør seg likevel samvittighetsfullt gjeldende i et forord, et etterord, et ti siders register og et ti siders noteapparat. Han forteller hvordan boka ble til, og han gir svar og forklaringer på noen av de spørsmålene leseren har stilt seg underveis, blant annet hvorfor Axel Jensen er en vellykket bedrager.”
Kulturnytt, 25.11.2002.

format_quote
format_quote

format_quote

Axel Jensen var en av etterkrigstidens sentrale og nyskapende forfattere.
Les mer om forfatteren

Petter Mejlænder er journalist og forfatter, har i en årrekke arbeidet for NRK radio.
Les mer om forfatteren