Libertinske strategier 1620 1789

Pris: 369,-

 • info
 • ISBN 9788243000742
 • Status:I salg
  • Utg.år:1996
  • Kategorier:Filosofi og idéhistorie
  • Sideantall:320
  • Forlag:Spartacus
  expand_more
Knut Stene-Johansen

Libertinske strategier 1620-1789

Cyrano, Don Juan, Casanova, Valmont, Sade

Don Juan og Casanova er mytiske figurer som taler til det moderne mennesket på nesten magisk vis. Hvilke strategier inngikk i deres repertoar? Var libertineren bare en simpel kvinnebedårer- eller hadde han også “edlere” hensikter? 

16- og 1700-tallet hadde sine store forførere – de såkalte libertinerne – som har satt sitt preg på litteratur, film, musikk og kunst helt opp til våre dager, med storslagene opera og forbudte filmer, litterære hovedverk og erotiske romaner. Hvordan kan det ha seg at forføreren har en så sentral plass i vår kultur?

«Alt er lov i krig og kjærlighet», heter det – noe som antyder at det i begge tilfeller er tale om strategi og taktikk. Er det fordi han er en «strateg» og «kriger» at forførerfiguren er så viktig? Hvilke stratgier er det som inngår i forførerens repertoar? Er han kanskje bare en simpel kvinnebedårer, eller har han også «edlere» hensikter og mer «avansert» fremferd enn det man gjerne ønsker å tro? Dette er spørsmål som blir berørt i boken.

Stene-Johansen setter søkelys på noen maskuline figurer de fleste av oss kjenner mer eller mindre godt, og ønsker å få fram deres frodige mangfold. Det er et mannlig blikk på verden som søkes rehabilitert, ikke helt uten kritisk sans.

format_quote

Trygve Lundemo (Adresseavisen): Don Juans oppreisning: Professor gir et nytt bilde av gamle rundbrennere.
Eivind Røssaak (Klassekampen): Knut Stene-Johansen undersøker forførelsens historie med utgangspunkt i legendariske personer og forfatterskap i Frankrike på 16- og 1700-tallet.
Christopher Hals Gylseth (Morgenbladet): Forfatteren presenterer gjennomarbeidet og tildels besnærende stoff, med interessante vinklinger. Solid vare.
Tone R. Skartveit (Arbeiderbladet): Eggende øyekast, løfterike smil og andre libertinske forførelseskunster blir igjen hentet fram som en krydring av kjønnsleken og foredling av flørten. Og de nittitalsmenn som føler seg klønete på området, får gode tips i professor Knut Stene-Johansens nye bok “Libertinske strategier”.
Trond Haugen (Klassekampen): Stene-Johansens “Libertinske strategier” er en svært fascinerende studie.
Karin Westrheim (Dagbladet): Absolutt erotikk: “Libertinske strategier” er den pirrende tittelen på boka professor Knut Stene-Johansen har forfattet.”

format_quote

Knut Stene-Johansen er dr. philos., professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Les mer om forfatteren

Fler titler av Knut Stene-Johansen