Legekår eller levekår? - ISBN 9788243001541 - Spartacus Forlag
Legekar eller levekar

Pris: 195,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788243001541
 • Status:Utsolgt
  • Utg.år:1999
  • Kategorier:Politikk og samfunn
  • Sideantall:114
  • Forlag:Spartacus
  expand_more
Terje Gundersen

Legekår eller levekår?

Refleksjoner om legene og samfunnet

Fofatteren hevder at legene har kommet på kant med samfunnet, og viser hvordan det har skjedd. Han har selv opplevd hvordan lægeforeningen motarbeider alle forslag til bedre ressursutnyttelse, og hvordan mennesker har fått sine liv ødelagt pga. uaktsomhet.

Legen: sjamanen som kommuniserer med gudene, halvguden i hvit frakk, romanhelten med sjarme eller den kloke farsfiguren?

1990-tallet ser tvert imot ut til å bli tiåret da legene snublet ned fra Olympen og havnet blant oss andre dødelige. Tapet av status ledsages av et tap av troverdighet.

Den kjente øre-nese-hals-spesialisten Terje Gundersen, hevder at legene har kommet på kant med pasientene og samfunnet for øvrig, og viser hvordan det har skjedd. Gundersen har selv opplevd hvordan et samlet legelaug nekter å akseptere forandringer, hvordan Lægeforeningen gjør sitt ytterste for å motarbeide alle forslag til bedre ressursutnyttelse og lønnsomhet, og at mennesker har fått sine liv ødelagt pga.uaktsomhet fra legenes side.

Forord ved Knut Erik Tranøy, tidligere professor i medisinsk etikk, beskriver i forordet boken som «en sjelden bok» – fordi den kommer «innenfra». Boka kombinerer pamflettens målrettede argumentasjon med erindringsbokens eksempelrikdom og erfaringsfylde.

format_quote

“En kraftsalve av en bok.”
Berit Kvalheim, Bergens Tidende.

“Hans refleksjoner omkring legenes rolle og status er innsiktsfulle nok til at de burde bli hilst velkommen av kollegene. ... Boken og dens veloverveide, stillferdige, men harde kritikk, kommer, slik Tranøy skriver, innenfra. Det gjør den spesielt verdifull som diskusjonsgrunnlag. Den bør ikke ties ihjel. Ikke av oss, og slett ikke av legene.”
Per Egil Hegge, Aftenposten.

format_quote

Terje Gundersen
Les mer om forfatteren