Landene som forsvant - ISBN 9788243011335 - Spartacus Forlag
Landene som forsvant 7

Pris: 249,-

 • info
 • ISBN 9788243011335
 • Innb.:Heftet med klaffer
 • Status:I salg
 • Omslagsdesign:Handwerk
bookBla i boka
  • Utg.år:2017
  • Kategorier:Historie, alle | Pocket
  • Vekt:0.568
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:50
  expand_more
Bjørn Berge

Landene som forsvant

Riker oppstår og går til grunne. Nye land etableres for så å oppløses etter noen år. Historien til disse fortapte land og riker vekkes her til live, gjennom den fascinerende beretningen til Bjørn Berge. 


Forfatteren tar leseren med på en eventyrlig oppdagelsesferd til alle verdens hjørner, gjennom jungel og ørken, fra byens pulserende liv til de øde steppene. Han forteller den glemte historien om land fra 1840 til 1970 som eksisterte i kun én måned, et år eller noen tiår – før de forsvant. De bærer gåtefulle navn som Heligoland og Tripolitania – og hva er historien bak Mandsjukuo som eksisterte fra 1932–45 og Allenstein i 1920?


Landene som forsvant gjør geografien konkret og historien levende, ved bruk av kart og frimerker. I tillegg flettes det inn anekdoter og øyenvitneskildringer fra den gang Knut Hamsun vandret rundt i den senere kolonien Batum og Antoine de Saint.Exupéry var stasjonert som postflyver i Kapp Juby.


Bjørn Berges dypt originale bok er foreløpig solgt til 10 land, inkludert USA/England, Tyskland, Italia og Russland. I en kommentar til den eventyrlige interessen, peker forfatteren selv på at vi her ser et snev av skjebnens ironi: «Mange av forlagene som til nå har kjøpt rettighetene til boken, er fra disse landene som selv hadde flest svin på skogen – det vil si at de var involvert i tilblivelsen eller avviklingen av landene som forsvant».  

format_quote

«Påfunnet er så godt at man kan bli gul av misunnelse: Å skrive en bok om land som ikke lenger finnes. … Hvert land er viet kun fire sider, og på disse rulles det opp rystende verdenshistorie, lyriske skildringer og underfundige detaljer … en usedvanlig vakker bok.»


Erika Fatland, Aftenposten


«Sprudlende lystig og klokt, spekket med overraskende fakta. Framstillingen bærer på en slags salomonisk livsvisdom om menneskets fåfengte strev for å berike seg selv, koste hva det koste vil. … Det er en vakker, lystig og lærerik bok.» 


Jon Rognlien, Dagbladet (terningkast 5)


«En bok å drømme seg bort i... For å være pompøs: Vi er alle hvert vårt land, desperat forsøker vi å kommunisere med hverandre og prøver å ikle oss symboler på autentisitet og egenart. Og snart er vi borte, vi også. Akkurat som landene Inini, Batum og Mafeking.»


Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv


«Berge fråtser i anekdoter om stormannsgalskap og uortodoks forhandlingsteknikk, underlige og viktige historiske hendelser, statistikk og litterære sitater, forslag til videre lesning og matoppskrifter, ja selv det.»


Tarald Aano, Stavanger Aftenblad


«Eg har blitt både underhalden, fascinert og opplyst av Berges bok… gjennom dei små historiene klarar Berge å gje eit større bilete av kolonialismens rovdrift på menneske og natur, og av korleis krigar og skiftande regime ein stad i verda kan få avgjerande konsekvensar for menneske i land langt borte.»


Astrid Sverresdotter Dypvik, Prosa


Omtale av den amerikanske utgaven (Nowherelands):


«This is a fascinating book written by an architect…Bjorn Berge’s witty text casts an unconventional eye on these lesser-known nations.»

North Carolina Modernist Houses


‹Unique and very special, Nowherelands: An Atlas of Vanished Countries 1840-1975 is a different kind of history book that will have an immense appeal for history buffs, postage stamp collectors, and political science students. Exceptionally well researched, written, organized and presented, Nowherelands is certain to be [an] extraordinary, unusual, and popular addition to both community and academic library World History collections and supplemental studies reading lists.»

Midwest Book Review


«The author draws upon fiction and eyewitness accounts plus historical sources, filling out the narratives contained in each stamp and giving readers a view into decades of colonialism, nationalism, rebellion, imperialism and conflicts large and small… Nowherelands demonstrates with authority that even these tiny scraps of ephemera are interwoven with vital clues to culture and history along with their design.»

Print Magazine

format_quote

Bjørn Berge er utdannet sivilarkitekt og er praktiserende arkitekt og forsker ved arkitektkontoret Gaia Lista.
Les mer om forfatteren

Fler titler av Bjørn Berge