Husk oss til livet - ISBN 9788243013735 - Spartacus Forlag
Husk oss til livet

Pris: 449,-

  • info
  • ISBN 9788243013735
  • Innb.:Innbundet
  • Status:I salg
  • Omslagsdesign:Joanna Rubin Dranger
bookBla i boka
    • Utg.år:2022
    • Kategorier:Historie, alle | Skjønnlitteratur
    • Vekt:1.514
    • Språk:Bokmål
    • Forlag:Spartacus
    • Bokgruppe:41
    expand_more
Joanna Rubin Dranger

Husk oss til livet


VINNER AV NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2023!


Store deler av Joanna Rubin Drangers slekt forsvant eller måtte flykte under holocaust. Hvordan skal generasjonene som kom etterpå få vite hva som skjedde med dem? Med David og Lova som måtte flykte fra Oslo i april 1940, med lille Faivel som ikke engang har hatt et navn, med Noach som ikke kom seg ut av Polen, og alle de andre som bare ble borte?

 

I detektivarbeidet med å få vite hvordan slektningene levde og døde, tar fortelleren leseren med på en reise over tre kontinenter, men også i tid. Mens de myrdede trer frem i lyset, levende og med en selvfølgelig livsvilje, truer mørket med å sluke den som dykker ned i det. Husk oss til livet er en tegnet dokumentarroman som handler om smerten ved å bli fremmedgjort og avskåret fra sin egen historie.

format_quote

«Tegner Holocaust på nytt. En familie på flukt binder sammen den jødiske historien i Sverige og Norge før, under og etter krigen i Joanna Drangers grensesprengende, tegnede dokumentarbok «Husk oss til livet».

Knut Hoem, NRK


format_quote
format_quote

«I likhet med «Maus» er dette et mesterverk som vil bli stående for framtida. ... Hver side i denne slektskrøniken føles som et slag mot facismen. I tillegg fungerer det biografiske grepet utmerket for å fortelle den store historien om hva Holocaust var, og hvordan det kunne skje.»

Jonas Bals, Klassekampen


«Et mesterverk! Noen ganger dukker det opp en bok som bare krever oppmerksomhet. Mektige Husk oss til livet er en slik bok.»

Tarald Aano, Stavanger Aftenblad


«Et tegnet storverk om jødenes historie. Å sitte med svenske Joanna Rubin Drangers store bok om jødenes historie i hendene, gjør inntrykk. Ikke bare fordi hun i denne boka tegner og skriver om fortidige skrekkscenarioer – om forfølgelse, massedrap og sykt maktbegjær – men fordi fortellingen virker gruoppvekkende dagsaktuell. Husk oss til livet er ei bok som tar strupetak på leseren.»

Maja Troberg Djuve, Dagbladet


«Mens Art Spiegelmans «Maus» fortelles fra perspektivet til barna til holocasut-ofrene, tilhører Dranger barnebarnas generasjon. Hun ... er avhengig av historiske kilder, noe hun heldigvis har flust av. (...) Disse førstehåndskildene gjør at stoffet blir levende og nært, samtidig trenger ikke Dranger å spekulere for mye over «hva følte de da?». Hun vet det ofte.


Ved å trekke linjer fra pogromene i Øst-Europa, via antisemittismen i Sverige på det tidlige 1900-tallet, til andre verdenskrig, kommer den svenske skylden i holocaust langt tydeligere frem. Å ikke gjøre noe er også et valg, viser Dranger. (..) Ved hjelp av slektningene David og Lova Abrahamsen, og deres to barn, illustrerer Dranger hvor desperat situasjonen var for norske jøder etter den tyske okkupasjonen, og hvor hjerteløst mange svensker opptrådte i møte med de jødiske flyktningene.»

Erle Marie Sørheim, Aftenposten



«Maus skaper fortsatt debatt og topper bestselgerlister, så spørsmålet er snarere «kan man lage en tegneserie om Holocaust etter Maus?». Etter å ha lest Joanna Rubin Drangers storverk Husk oss til livet må svaret bli et rungende «ja». ... Dranger gjør nettopp det tittelen lover, hun husker familien sin tilbake til livet.»

Øyvind Holen, Dagens Næringsliv


«Dranger fant et svart hull i familiens historie: Ingen kjente til slektningene som ble myrdet under holocaust. Hennes tegnede roman har potensiale til å bli en moderne klassiker.»

Rakel Chukris, Sydsvenskan


«Husk oss til livet er en dypt rørende bok og en fremtidig klassiker.»

Göteborgs-Posten


«Det som skiller denne beskrivelsen fra andre historier om Holocaust er tydeligheten som den svenske skylden fremheves med. Skylden ved å ha fortiet sannheten, samarbeidet med nazistene, nektet norske jødiske flyktninger å komme inn i landet, sensur av vitnesbyrd, saker og artikler som tok sikte på å informere om nazistenes pågående forbrytelser mot menneskeheten.

Vi kan aldri igjen si at vi ikke visste noe. Hvis foreldrene mine hadde levd, ville jeg ha ønsket å vise dem boken. Se, i dette Sverige var du ung.

Det er umulig å lese denne boken uten å tenke på dem. Hva visste de? Det er umulig å ikke tenke på den pågående krigen. Umulig å se bildene av flyktende mødre og barn. Umulig å glemme.»

Expressen


«Dranger følger i Art Spiegelmans fotspor, som en deltagende kronikør på jakt etter puslespillbrikker i sin egen jødiske familiehistorie. Historien kommer tett på når hun ser leseren i øynene og kommenterer eller tviler på prosjektet sitt.»

Aftonbladet

format_quote

Joanna Rubin Dranger
Les mer om forfatteren