Helvete pa jord

Pris: 298,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788243003774
 • Innb.:Innbundet
 • Status:Midlertidig utsolgt
  • Utg.år:2006
  • Kategorier:Historie, alle | Biografier og memoarer | Historie, andre verdenskrig
  • Sideantall:248
  • Forlag:Spartacus
  expand_more
Rolf Ivar Jordbruen

Helvete på jord

En frontkjempers historie

Rolf Ivar Jordbruen har skrevet beretningen om sin grandonkel Hermod Tuft (1924-1997) som 17 år gammel vervet seg som frontkjemper.

"En beretning om motgang som ender i et Ragnarokk."
Ulf Andenæs, Aftenposten

Den unge bonden Rolf Ivar Jordbruen har skrevet beretningen om sin grandonkel Hermod Tuft (1924–1997) som 17 år gammel vervet seg som frontkjemper. Unggutten kom med i Hitlers 5. panserdivisjon Wiking og var deretter frontsoldat i fire år. Fremste utmerkelse var Jernkorset, 1. klasse.

“Helvete på jord” er en usedvanlig autentisk dokumentar og spenningsbok. Du kan se for deg den stolte unge mannen i Waffen SS, klar til dyst, med stor tro på tysk seier. Likeså kan leseren se for seg den utpinte, dødsredde og 40 kilo tunge mannen som bare har én tanke i hodet: overleve.

Boken beskriver troppeforflytninger over endeløse stepper, nattevakt i Ukraina en januarnatt iført sommeruniform, hvordan Tuft må drepe for å overleve, opplevelsen av at troppssjefen skyter russiske unggutter etter at de hadde gravd skyttergraver for tyskerne og hvordan russiske soldater henger tyske krigsfanger i trærne.

Boken forteller også om vennskap menn imellom i SS. Forfatteren leverer en sjelden beretning som vil vekke oppsikt, mye fordi den er så troverdig.

Etterord av professor Stein Ugelvik-Larsen. Oversikt over frontbevegelsene ved Tommy Natedal.

format_quote

"Gratulerer med et funn av et bokprosjekt! Du verden for en nærskildring av ragnarokk og en følelse av å være midt oppi det. Denne Hermod Tuft må jo forøvrig ha hatt åpen direktelinje med Frelseren selv."
Fra konsulentuttalelse

"Jordbruen har ikke sett noen grunn til å lage noe forsvar for sin eldreslektning eller noe forskjønnende bilde av livet som frontkjemper, men har latt materialet tale for seg selv, som et bidrag til å kaste lys over et dystert avsnitt av vår nære historie. Erindringsbøker som tidligere er utgitt av frontkjempere har hatt preg av å være forsvarsskrifter. Her skildres djevelskapen som den var."
Ulf Andenæs, Aftenposten

"Som leser blir man slått av råskapen og brutaliteten."
Arne Dvergsdal, Dagbladet

"Overraskende nok går ikke assosiasjonene til dårlige amerikanske krigsfilmer. Det som paradoksalt nok redder denne boken, er nettopp Tufts manglende evne til å appellere til det politisk korrekte. Han klarer knapt å se lenger enn sin egen skotupp selv når han befinner seg i verdenshistoriske slag. Det er sitt eget hverdagsliv som soldat som interesserer ham, det å fortelle andre hvor dramatisk, spennende og grufullt det hele var."
Sten Inge Jørgensen, VG, terningkast fire

format_quote

Rolf Ivar Jordbruen er gårdbruker og bor i Venabygd i Oppland.
Les mer om forfatteren

Fler titler av Rolf Ivar Jordbruen