Går du nå, er du ikke lenger min datter - ISBN 9788243011229 - Spartacus Forlag
Gar du na er du ikke lenger min datter

Pris: 399,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788243011229
 • Innb.:Innbundet
 • Status:Midlertidig utsolgt
 • Omslagsdesign:Cecilie Mohr
  • Utg.år:2017
  • Vekt:0.52
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Anne Bitsch

Går du nå, er du ikke lenger min datter

«Som barn skjønte jeg det aldri, hvorfor andre ikke ville hjelpe oss, sånn på ordentlig. Når jeg tenker meg om, skjønner jeg det heller ikke i dag.»


Går du nå, er du ikke lenger min datter er Anne Bitsch sin fortelling om en oppvekst med en psykisk syk og alkoholisert mamma. Ved å lete i gamle brev, dagbøker, offentlige arkiver og i samtaler med mennesker som kjente dem, prøver forfatteren å finne svar på hvordan en familie kunne gå i oppløsning uten at noen grep inn. Hun vil avkle mytene om den typiske misbruker og skildrer enkeltmenneskets og samfunnets avmakt i møte med omsorgssvikt av barn fra «møblerte hjem».


Går du nå, er du ikke lenger min datter er en personlig bok om overlevelse og tilgivelse, som tar parti for de barna som ikke selv kan fortelle hvordan de har det når mor eller far drikker.

format_quote

Vinner av Kritikerprisen 2017 for beste sakprosabok

«Kombinasjonen av forskerens klokskap og overblikk, og intensiteten i det personlig opplevde, gjør denne boka til et viktig bidrag til den norske offentligheten. … Det er en trist bok, en sint bok – men den er også full av galgenhumor, ironi og overlevelsesdrift. … Det god sakprosa gjør, er å åpne opp nye rom, gjøre verden litt større, få oss til å se med nye øyne. Det gjør Anne Bitsch med Går du nå, er du ikke lenger min datter

Utdrag fra juryens begrunnels


«En svært personlig beretning, men med betydning langt utover det enkeltstående og private. Den er umulig å lese uten å berøres.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen – årets beste bøker 2017


«en sterk og brutal, men usentimental historie»

Aftenposten – årets beste bøker 2017


«en av årets mest opprivende og lesverdige sakprosabøker»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende – årets beste bøker 2017


«Selvbiografi og systemkritikk i rystende forening.»

Carline Tromp, Klassekampen – årets beste bøker 2017


«Personlig om oppvekst med alkoholisert mor, som fortelles med vidsyn og nyanser. … En stor del av drivkraften i denne sjeldent velkomponerte boken er å undersøke hva som gikk galt. … ‘Går du nå, er du ikke lenger min datter’ er en velskrevet bok og en viktig påminnelse til deg og meg om å gripe inn når barn åpenbart lider»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende 


«Sterkt og brutalt om den tapte barndom … En rystende fortelling om et barn som sviktes av alle og må kjempe for sin overlevelse aleine. … Hun skriver gnistrende godt. … Jeg synes Anne Bitsch lykkes hundre prosent med sin samfunnskritikk og bokens målsetting, som er å sette i gang en tankeprosess hos leseren.»

Mari Grydeland, Aftenposten


«Det er et krevende og personlig bokprosjekt hun har gitt seg ut på. En nådeløs og hjerteskjærende beskrivelse av forspilt liv, og sviket mot et barn. Men det er også en dokumentarbok som løfter blikket utover hennes egen familiehistorie. Boken viser til interessant forskning rundt kvinner og alkoholisme, incest og hjelpeapparatet som ofte ikke evner å se bak middelklassens fasader, og fange opp barna.»

Kari Birkeland, Bok365


«… en svært sterk bok om omsorgssvikt og overgrep … Boka gir en rystende skildring av en brusten barndom, og er en kraftig øyeåpner som anbefales alle. Selv om lesningen gjør vondt.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen


«Anne Bitschs selvbiografi om å vokse opp med en alkoholisert mor bringer fokuset tilbake til barnets opplevelse. Portrettet av oppveksten er nådeløst, simpelthen i kraft av å beskrive hverdagen for et barn uten trygghet, emosjonell og fysisk stabilitet. Bitschs samfunnsperspektiv og utvidede metode bidrar dessuten til å løfte boka til et mer analytisk nivå.»

Hedda Lingaas Fossum, Klassekampen

format_quote

Anne Bitsch Anne Agnes Kirstine Bitsch (1978) er en dansk-norsk forfatter, forsker og feminist. Hun har arbeidet med menneskerettigheter, kjønn og seksuell vold i en årrekke, både i Norge og internasjonalt.
Les mer om forfatteren