Folket, det er meg - ISBN 9788243010734 - Spartacus Forlag
Folket det er meg

Veil.pris

349,-

Tillbudspris

169,-

 • info
 • ISBN 9788243010734
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
 • Omslagsdesign:Øystein Vidnes
  • Utg.år:2017
  • Kategorier:Dokumentar | Politikk og samfunn
  • Vekt:0.455
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Simen Ekern

Folket, det er meg

Den europeiske høyrepopulismens vekst og framtid

2017 var året da høyrepopulismen skulle seire i land etter land. Inspirert av Brexit-sjokket i Storbritannia og Donald Trumps seier i USA, samlet Europas høyrepopulister seg i Koblenz i Tyskland. Her var selvsikre og intense Marine Le Pen. Her talte den kompromissløse nederlandske politikeren Geert Wilders smilende i sin designerdress. På scenen sto strikte Frauke Petry fra Tyskland og den folkelige norditalieneren Matteo Salvini. Disse partilederne representerer Europas fremtid – mente de selv – for de leder an i kampen mot EU, mot innvandring og for en ny patriotisme. “Historien skrives foran øynene våre”, fortalte en begeistret Marine Le Pen.

 

Forfatter Simen Ekern har reist gjennom Europa og møtt partiledere, ideologer og velgere for å fortelle om vår tids mest omdiskuterte politiske bevegelser. Franske Le Pen er frontfiguren i alliansen og Ekern viser hvordan hun overtok partiet fra sin far og gjorde Nasjonal Front til et moderne og stuerent parti. Da hun tapte presidentvalget våren 2017, konkluderte EU-parlamentets president med at “Populismens vekstsesong er over”. Simen Ekern forklarer hvorfor det kan være for tidlig å puste lettet ut.


Folket, det er meg er en bok som både opplyser, overrasker og underholder med sine kunnskapsrike analyser og reportasjer.

format_quote

«Som i tidligere bøker er han en fremragende reiseleder, utvungen i stilen, analytisk i møte med ideene og menneskene bak dem.»

Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen – årets beste bøker 2017

format_quote
format_quote

«hans bog [er] karakteriseret af stor indsigt og skrevet med sans for både den lille detalje og de store linjer, hvilket gør det til en fortræffelige læseoplevelse … Der er adskillige godbidder at hente i samtalerne med bl.a. Geert Wilders, der synes monomant fikseret på islam, og Frauke Petry fra AfD, men det er især Ekerns afdækning af Front Nationals udvikling, som tager stikket hjem.»

Adam Holm, Altinget

format_quote
format_quote

«Simen Ekern skriver med autoritet om Europas autoritære høyrepopulistiske partier i sin nye bok. … Aktørene i Ekerns bok kjenner vi fra nyhetsbildet, men boken serverer i alle fall denne leseren en del stoff nyhetsformidlerne med fordel kunne være mer opptatt av. … en bok som forklarer den politiske samtiden på en journalistisk og lettlest måte, og som gir oss forutsetninger for å sette samtidsdebatter inn i en historisk kontekst. … På den måten er boken også en advarsel til oss alle sammen og en sterk oppmuntring til opplyst og kritisk tenkning.»

Linn Stalsberg, Prosa

format_quote
format_quote

«Simen Ekerns nye bok bør være obligatorisk lesning for alle som bryr seg om demokratiet og fremtiden. … Ekerns bilde av populistene er skremmende, men han skaper et rom hvor vi kan forstå hvorfor noen velger le Pen og hennes medsammensvorne. … Du trenger denne boken. … Ekern skriver gnistrende godt og har rom til å skildre ferden underveis – han dveler ved steder og mennesker – slik at boken også blir en reisebeskrivelse, en fascinerende stemningsrapport fra et Europa i endring. … gjør deg selv en tjeneste og les denne boken – du vil trenge den»

Kjetil Røed, Aftenposten

format_quote
format_quote

«Bokas styrke ligger særlig i hans egen-observasjoner. Han er innsiktsfull og kunnskapsfundert. … dette er språk og ideologianalyse på høyt nivå. … Kanskje ligger et fellestrekk her: all populisme er konservativ, i betydningen motstand mot endringer … Den som ønsker seg en inngang til slike problemer, finner en god guide i Simen Ekerns på pulsen-bok.»

Bernt Hagtvet, Dagbladet

format_quote
format_quote

«Simen Ekern har skrevet en kunnskapsrik, skremmende fortelling om ytre høyre i Europa. … Det er en svært spennende, lærerik og ikke minst aktuell utgivelse; gode analyser av hendelser som nettopp fant sted er allerede mellom to permer.»

Ellen Engelstad, Klassekampen

format_quote
format_quote

«Med skarpe observasjoner og spiss penn dissekerer Simen Ekern den europeiske høyrepopulismen. … Det er den resonnerende sammenstillingen av historiske fakta, samtidig iakttagelse og aktørenes egne ufiltrerte uttalelser som gjør Simen Ekerns velskrevne tekst til en – unnskyld uttrykket – bokbombe. For innholdet er eksplosivt. Forfatteren gjør en forbilledlig jobb som formidler av strukturene i denne ideologiske hengemyra som mange går seg vill i når årsaksforhold og sammenhenger diskuteres.»

Yngve Kvistad, VG

format_quote
format_quote

«Simen Ekern har skrevet en forstandig og innholdsmettet bok om den europeiske høyrepopulismens frembrudd og vekst. … At det dreier seg om å kartlegge en del av Europa som bare de færreste her nord kjenner fra første hånd, gjør dyktigheten hans desto mer nødvendig og etterspurt. Ekerns fortrinn består i at han skjønner at populismen ikke er et mageknip som vil gå over av seg selv.»

Trond Berg Eriksen, Morgenbladet

format_quote
format_quote

«Som i tidligere bøker er Ekern en fremragende reiseleder, utvungen i stilen, analytisk i møte med ideene og menneskene bak dem … Møtene med Le Pen og de andre høyrepopulistene er avslørende høydepunkter i boken.»

Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

format_quote
format_quote

«Det enkle og velfungerende språket, kombinert med en fortellerglede og en dyptgående kunnskap, gjør 'Folket, det er meg' til en pedagogisk perle. … Den store styrken til 'Folket, det er meg' er likevel at den faktisk oppsøker menneskene den omhandler. … Ekern sine egne refleksjoner, samt en levende skildring av samtalene med personene han møter gjør boken til et 'must have' for deg som ønsker et innsyn i en av demokratiets store utfordringer.»

Mattis Vaaland, Universitas

format_quote
format_quote

«Dette er en ny, god bok fra Simen Ekern. … Temaet er høyst aktuelt, og det tjener til opplysning av temaet at han ser på flere land under ett. Ikke minst gir det en god oppdatering på den politiske debatten i flere europeiske land.»

Anders Horntvedt, Finansavisen

format_quote

Simen Ekern Simen Ekern (f. 1975) er idehistoriker, forfatter og journalist som skriver om europeisk politikk og kultur.
Les mer om forfatteren