Dødeboka - ISBN 9788243012431 - Spartacus Forlag
Dodeboka

Veil.pris

399,-

Tillbudspris

249,-

 • info
 • ISBN 9788243012431
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
 • Omslagsdesign:Øystein Vidnes
bookBla i boka
  • Utg.år:2021
  • Kategorier:Populærvitenskap | Dokumentar
  • Vekt:0.39
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Vibeke Maria Viestad , Andreas Viestad

Dødeboka

Livet med døden


Døden er universell. Den skal møte oss alle. Men døden er også et praktisk problem. Hva gjør vi med de døde kroppene?

 

I dag kan vi fråtse i detaljer om død i tv-serier og aviser, men hva vet vi om det som skjer etter at likbilen henter den avdøde? Ekteparet Viestad bor på Nordre Gravlund i Oslo og er daglige tilskuere til rutinene der. Deres fasinasjon og undring har resultert i denne boka, der de har gravd dypere enn seks fot for å granske vårt forhold til de døde.

 

Ofte slår vi ned blikket i møte med døden. Men hva hvis vi studerer den, med nysgjerrighet og empati? Hvordan er det å leve i samme hus med sine døde slektninger, slik torajaene på Sulawesi gjør? Hva er fordelene og ulempene ved å la sine døde bli spist av rovfugl? Hvorfor fikk Osebergdronningen med seg 15 hester og et skip i graven? Og hva i all verden er bakgrunnen for at hundretusenvis av nordmenn ble gravlagt pakket inn i plast?

 

Med utgangspunkt i hverdagen hjemme på gravlunden tar forfatterne oss med på en reise i Norge, verden og fortiden. Dødeboka passer for alle som vet at deres tur også kommer, men som ønsker seg en god bok på veien.


Hør Vibeke og Andreas i «Dødepodden – en podcast om livet med døden»

Hør også det fine intervjuet med forfatterne hos Holm (NRK)

Her kan du lese et lite utdrag: Livet med døden

format_quote

«En vakker og ganske viktig reise, nydelig fortalt, høyst interessant, og, ikke minst nyttig for sånne som meg.»


Karin Fossum

format_quote
format_quote

«Med sin faglige tyngde, kledelige mildhet, og med Montaignes entusiastiske blikk for ekstraordinære detaljer og sladderverdige historier, tyder mye på at dette kan bli populærvitenskapens nye stjernepar.»


Elin Kittelsen, Klassekampen

format_quote
format_quote

«Fortroligheten med arkeologisk forskning er en av hovedstyrkene i ekteparet Viestads fascinerende dødebok.»


Espen Hauglid, Morgenbladet

format_quote
format_quote

«Som nærmeste nabo til en kirkegård har forfatterne av denne boken orkesterplass til dødsritualene her hos oss. De skriver utførlig om seremonier og likkister i Nordre Aker, men går også langt tilbake i tid og langt bort i rom. Overalt møter de døden. Noe annet er uungåelig når man har øyne og ører med seg. Døden er alltid både eksistensiell og praktisk, emosjonell og instrumentell. Reisen tar oss med til Atapuerca i Spania, åstedet for noen av våre fjerne forfedres dødsritualer, til falske hodeskaller i Mexico og ekte hodeskaller i Melanesia, til stanken av arkeologiske utgravninger. Tematikken er ikke festlig, men boken er nysgjerrighetsdrevet, lesverdig og forbausende underholdende.»


Thomas Hylland Eriksen

format_quote

Vibeke Maria Viestad
Les mer om forfatteren

Andreas Viestad
Les mer om forfatteren