«Det var ikke voldtekt» - ISBN 9788243012936 - Spartacus Forlag
Det var ikke voldtekt

Pris: 199,-

 • info
 • ISBN 9788243012936
 • Innb.:Heftet med klaffer
 • Status:I salg
bookBla i boka
  • Utg.år:2019
  • Kategorier:Politikk og samfunn
  • Vekt:0.209
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Heidi Helene Sveen

«Det var ikke voldtekt»

Ti menn forsvarer seg i retten

Hva snakker vi om når vi snakker om voldtekt? Gjennom mediene får vi kun kjennskap til bruddstykker av hendelsen. De stereotype forestillingene får stor plass. Ofte spekuleres det i hypotetiske og alternative forklaringer på det som i rettssalene defineres som voldtekt.


De fleste sakene som havner i rettssalene, handler ikke om angresex i en kaotisk festkultur, uheldige misforståelser fordi jentene sendte tvetydige signaler, eller om jenter som lyver på seg voldtekter fordi offerrollen er så attraktiv, slik enkelte hevder.


Ved å være til stede under voldtektsrettssaker sirkler Heidi Helene Sveen inn hva som egentlig skjedde – før, under og etter voldtektene. Dernest belyser hun hva slags fortellinger de ulike partene presenterer. Hvilke forståelser av kjønn, sex, grenser og samtykke settes i spill, og hvordan overlapper disse med de rådende kulturelle forestillingene? Og til slutt: Hvilken historie setter retten størst lit til?

format_quote

Heidi Helene Sveen kartlegger myter om voldtekt og de fortellingene som forsvarsadvokatene i retten oftest tyr til for å sverte ofrene. Boken er et kraftfullt argument mot at ofrene selv har ansvar for voldtekten. Og Sveen er overbevisende i kritikken av politiets nedprioriterte og dårlige etterforskning av de anmeldte sakene.

Eskil Skjeldal, Vårt Land - Årets bøker 2019

format_quote
format_quote

«Det er uansett ei viktig bok, ikkje grunna sakene i seg sjølv, men fordi ho kan tena til å belysa kor ulike valdtektssaker er, og også til å starta ein viktig debatt om voldtektsmyter, feilaktige førestillingar om kva valdtekt er.»

Stavanger Aftenblad


«Dette er virkelig ei bok å bli klokere av. Sveen skal ha honnør for at hun har tatt seg bryet med dag etter dag å lide seg gjennom ekle handlinger, kjipe opplevelser, traumatiserende vold og tåpelig arroganse fra overgripere uten troverdighet. Hennes egen troverdighet i teksten er stor, ikke minst fordi hun åpenbart har satt seg godt inn i litteraturen på feltet.»

Jon Rognlien, Dagbladet


«Det er en strålende idé å gå så tett på innhold og fremdrift i retten som det Sveen har gjort. Boken er nesten ubehagelig oppslukende.»

Vilde Sagstad Imeland, Morgenbladet

format_quote

Heidi Helene Sveen
Les mer om forfatteren