Den tause sønnen - ISBN 9788243012059 - Spartacus Forlag
Den tause sonnen

Pris: 349,-

 • info
 • ISBN 9788243012059
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
bookBla i boka
  • Utg.år:2019
  • Kategorier:Biografier og memoarer | Dokumentar
  • Vekt:0.274
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  • Originalens titel:Den tause sønnen
  expand_more
Hans-Magnus Ystgaard

Den tause sønnen


Hans-Magnus måtte vente lenge på det første smilet til sønnen Gaute. Da det omsider sprakk opp, skapte det desto større jubel. Besteforeldrene gjorde alle slags ablegøyer for å lokke det fram. Noen ganger lyktes de, andre ganger ikke. Men snart strødde han om seg med glede og fikk ord på seg for å være en blid fyr. Noen av smilene kom av rein fryd mens han dansa sin særegne dans og klappa i hendene. Noen var gåtefulle, som om han skjulte en hemmelighet.


Den tause sønnen handler om et liv med et psykisk utviklingshemmet barn, fra barndom og videre inn i voksenlivet.


Det er en historie om bekymring, om håp og glede, men også nederlag. Det handler om en fars sorg over samtalene han aldri fikk, over å måtte overlate den daglige omsorgen til andre og over tanken på å dø fra en sønn som alltid vil forbli et barn.

format_quote

«Årets leseopplevelse; om kjærlighet og oppofrelse, om kamp og sårbarhet. En poetisk ‘pageturner’.»

Andrew Kroglund, Vårt Land – Årets bøker 2019


«For en kjærlighet denne boken viser (…) Den tausen sønnen er en ‘pageturner’ på knappe 160 sider (…) tidvis poetisk.»

Andrew P. Kroglund, Vårt Land


«… det som framfor alt kjenneteiknar teksten, er ro, refleksjon, undring og tilbakeblikk. Og under det heile ein fundamental kjærleik til det eldste barnet, som gradvis la for dagen manglande utvikling både i motorikk, språk og kommunikasjon. Det er lenge sidan ei bok har gripe meg så sterkt som denne. Ikkje ved å ropa høgt, men tvert om ved å tala stillferdig om eit sterkt tema.»

Jan Inge Sørbø, Dag og Tid


«En sår og vakker fortelling om livet med et psykisk utviklingshemmet barn. I boka leser vi flere samtaler som ‘kunne vært’. Uten store ord forteller faren om savnet av den manglende verbale kommunikasjonen (…) [Det er] ikke alle problemene med sosialbyråkratiet, NAV og andre vesen som er hans viktigste anliggende. Det er beskrivelsen av kjærligheten og omtanken for et barn som mentalt og delvis også fysisk aldri blir ‘voksen’. (…) Boka er en liten perle og kan leses med stort utbytte for alle som er opptatt av forholdet mellom barn og foreldre, uansett om barnet er ‘normalt’ eller ikke.» 

Siri Wahl-Olsen, Adresseavisen


«Ystgaard griper oss gjennom sin formidlingsevne; Han refser ‘ekspertisen’, som trøster foreldre med at ‘jo mer tilbakestående barnet er, jo mindre merker han det’. Gautes foreldre vet at den utviklingshemmede gutten godt forstår at han kommer til kort på de fleste livsområder. Han både føler og kjenner på nederlagene. Dette er noe av det som gjør mest vondt for foreldrene. Små, dagligdagse hendinger beskrives med følelse og engasjement. Boka forteller både det som er vondt og det som er vakkert. Leseren blir del i familiens dagligliv, kamp – og gode stunder. Hva forstår Gaute av døden? Han har hatt den på nært hold mange ganger. Men foreldrene hans er gamle. De har alltid vært hans støtte i livet. Hva skjer dersom de dør før ham? Denne angsten blir stor og veldig vanskelig å bære. Boka anbefales til alle – ikke bare dem med utviklingshemmede barn.»

Gunnar E. Kristiansen, Innherred

format_quote

Hans-Magnus Ystgaard Vinneren av Historiekonkurransen til Spartacus Forlag.
Les mer om forfatteren

Fler titler av Hans-Magnus Ystgaard