Den siste vindussjiraffen

Pris: 298,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788243003798
 • Innb.:Innbundet
 • Status:Midlertidig utsolgt
  • Utg.år:2007
  • Kategorier:Politikk og samfunn
  • Sideantall:124
  • Forlag:Spartacus
  expand_more
Péter Zilahy

Den siste vindussjiraffen

«Tragedie og komedie skifter med inn- og utpust i Zilahys bok, og selv overfor de verste overgrep beholder forfatteren tunga i kinnet og et blikk for det absurde i situasjonen.»
Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet1989: Jernteppet faller, det er slutten for kommunistregimet i Ungarn. Samme år uteksamineres Péter Zilahy fra skolen. På 90-tallet reiser han rundt i et Øst-Europa preget av demonstrasjoner og store omveltninger. I Den siste vindussjiraffen skildrer Zilahy sin oppvekst bak jernteppet og sine opplevelser fra demonstrasjonene som endret de østeuropeiske diktaturene. Boken er basert på barneleksikonet Vindu–Sjiraff, der det første ordet var «vindu» og det siste «sjiraff». «Vindussjiraffen» forklarte alt som fantes, alt var som det skulle være, og problemer ble alltid løst. I Zilahys vindussjiraff veksler det mellom morsomme oppveksterindringer og beskrivelser av å bli slått med stormpolitiets batonger.

Zilahy foretar en briljant reise i mentalitet og geografi, der fortid og nåtid, drøm og virkelighet, og naivitet og kynisme veves sammen til et fargesterkt, impresjonistisk tablå som viser de siste 30 årenes Øst-Europa fra innsiden.

Den siste vindussjiraffen utkom for første gang i 1998. Den har vunnet mange priser og har fått svært positiv mottakelse av kritikere og publikum. Boken er hittil oversatt til 19 språk.

format_quote

«Tragedie og komedie skifter med inn- og utpust i Zilahys bok, og selv overfor de verste overgrep beholder forfatteren tunga i kinnet og et blikk for det absurde i situasjonen.»
Inger Merete Hobbelstad, Dagbladet

«Det hele er meget velskrevet, og svært originalt utført. De tallrike illustrasjonene gjør også dette til et høyst særegent dokumentarverk.»
Sten Inge Jørgensen, VG, terningkast seks

«Zilahy gjør historien om til en performance [...] Han håndterer en enorm mengde informasjon på en sikker måte, og han er en forførende aktør på scenen.»
Die Zeit

«Péter Zilahy er den ungarske litteraturens hvite ravn [...] Friskheten i hans erfaring kommer gjennom i teksten; det er som om han hadde vært til stede ved hver milepæl, som om boken var skrevet av en journalist med en poets penn.»
Péter Esterházy

«Ikke bare stor litteratur, men også en visuell fest.»
Julian Evans, BBC

format_quote
format_quote

format_quote

Péter Zilahy er kunstner og forfatter. Bøkene hans er oversatt til en rekke språk, og han har mottatt flere priser.
Les mer om forfatteren