Den nye fisken - ISBN 9788243014695 - Spartacus Forlag
Den nye fisken 1

Pris: 249,-

 • info
 • ISBN 9788243014695
 • Innb.:Heftet med klaffer
 • Status:I salg
 • Omslagsdesign:Øystein Vidnes
bookBla i boka
  • Utg.år:2022
  • Kategorier:Dokumentar | Pocket
  • Vekt:0.5
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:50
  • Originalens titel:Den nye fisken
  expand_more
Kjetil Østli , Simen Sætre

Den nye fisken

Om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte


Da vi temmet villaksen og satte den nye fisken ut i naturen, begynte store ting å skje. Steder langs kysten fikk nytt liv, folk fikk arbeid og flere ble milliardærer. Staten så på det som et eventyr, og velsignet fortsettelsen.


Forfatterne Simen Sætre og Kjetil Østli skapte høye bølger med en artikkelserie i Morgenbladet og Harvest om laksenæringen. Nå tegner de et større bilde, i en bok som favner hele fortellingen om oppdrettslaksen.


De spør blant annet: Hva skjer hvis man plasserer et nytt dyr i fjorden? Hvordan påvirker det de andre fiskene og artene, fjordene og elvene? Hva skjer med forskerne som roper varsku, med dyrevelferden, føre var-prinsippet og skattepolitikken når myndighetene ønsker vekst?


Forfatterne skriver om de utilsiktede konsekvensene av den fantastiske oppfinnelsen, laksen. De underlige, provoserende, oppsiktsvekkende, mektige og tragiske følgene.


Dette er oppdrettslaksens historie.

 

format_quote

«Journalistene Simen Sætre og Kjetil Østli har skrevet en medrivende og tankevekkende bok som bør få mange lesere.

Det er denne bokens påstand at industrielt lakseoppdrett, slik det gjøres i dag, ikke bare ødelegger for livet i fjordene, men dessuten bidrar til ytterligere å utarme ressurser som allerede er knappe og som uansett kunne ha kommet andre til gode på bedre måter.»

Preben Jordal, Aftenposten  


format_quote
format_quote

«Dette er journalistikk av høy klasse. De stiller åpne spørsmål og moraliserer ikke, men det kritiske blikket ligger hele tiden under [...] Det lukter råtten fisk av hver side av denne boka, men de er like viktige som din daglige dose av tran. Denne boka blir stående, like sikkert som at villaksen finner tilbake til sitt gytested. Om ikke oppdrettslaksen har tatt knekken på den.»

Andrew P. Kroglund, Vårt Land

format_quote
format_quote

«Forfatterne leverer en bokversjon av Michael Moores mest vellykkede dokumentarfilmer. … Nær 52 millioner laks dør årlig i merdene. Den nye laksen kan ikke klage, den har ingen stemme, men den lukker aldri øyet. Noe av det den ser, formidler Sætre og Østli i denne bevegende og opprørende boken. Godt gjort».

Espen Søbye, Morgenbladet


«En rystende bok om oppdrettsnæringen. Historien om «den nye fisken» er nødvendig, leseverdig og vil provosere langt inn i maktens korridorer. [...] De 36 kapitlene kan slukes hver for seg, men gjør seg best i rekkefølge. Selv med enormt spenn i motiver og karaktergalleri etableres det nemlig noen gjennomgripende spørsmål: Hvorfor engasjeres vi ikke av dyretragedier i havbruket på samme måte som i landbruket? Hva skjer med vår felles forståelse av fakta – og muligheten for en sunn debatt – når oppdragsforskning vinkles tendensiøst? Sætre og Østli borer grundig i dette.»

Anna Serafima S. Kvam, Stavanger Aftenblad


«Ypperlig kritisk journalistikk i passe giftig tone. [...] Bit for bit blir det retoriske byggverket som omslutter oppdrettsindustrien gjennomgått og løgner avdekket. Det er en seig grøt som radikalt polariserer vår oppfatning av bransjen. [...] For en lekmann – og trolig også for politikere – er det vanskelig å vite hva man skal tro i et så polarisert og bittert retorisk landskap. Men når det nå er slik, må det være mange ting som ikke tåler dagens lys. Få dem fram!»

Jon Rognlien, Dagbladet


«Den nye fisken er historia om korleis norske styresmakter, forvaltning, forsking og politikk gløymde rollefordelinga og på ein særs uheldig måte blei samanfiltra i arbeidet med å fremje interessene til oppdrettsindustrien. Nærast koste kva det koste må, og med lite omsyn til andre interesser, som miljø, økosystem, dyrs velferd – og kanskje folks helse. ... Det blir ei vikitig oppgåve for den nye regjeringa å ta tilbake demokratisk kontroll over politikken rundt fjordar og oppdrett.»

Morten A. Strøksnes, DAG OG TID


«Forfatterne har grav dypt og lenge. Resultatet har blitt et strålende stykke sakprosa, stinn av ugjendrivelige fakta om massedød av laks, krigen mot lakselusa – med tonnevis av giftige kjemikalier som våpen – rømningsproblemene, bruken av rensefisk, manglende dyreveldferd, til enorm fortjeneste for et fåtall laksebaroner. For å nevne det viktigste.


Duoen spenner opp det store lerretet og maler systematisk gjennom oppdrettsnæringens historie, tilbake til famlende, men risikovillige pionerer på 70-tallet, til lakselusas jakt på en vert, som fra lusas perspektiv er å anse som dobbel Lotto-gevinst. Teksten er medrivende og spennende, uten at det går på bekostning av bokas alvor.»

Ole Kirkemo, Jakt og Fiske


«Underholdende innblikk i et industrieventyr, men dessverre like nedslående som å miste en storlaks.»

Bård Tufte Johansen

komiker og laksefisker


«Årets viktigste bok»

Lars Lenth

forfatter og sportsfisker


«Jeg er vilt begeistret. Denne boken vil bli lagt merke til»

Kjersti Sandvik

mangeårig fiskerijournalist og forfatter av Under overflaten

format_quote

Kjetil Østli er journalist, brageprisvinnende forfatter og redaktør i Harvest Magazine.
Les mer om forfatteren

Simen Sætre er forfatter og tidligere journalist i Morgenbladet. Han har skrevet fem bøker og ble nominert til Brageprisen i 2006.
Les mer om forfatteren