D dagen 1

Pris: 168,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788243003286
 • Innb.:Heftet
 • Status:Midlertidig utsolgt
  • Utg.år:2005
  • Kategorier:Pocket | Historie, alle | Historie, andre verdenskrig
  • Sideantall:440
  • Forlag:Spartacus
  expand_more
Michael Tamelander / Niklas Zetterling

D-dagen

Den allierte invasjonen i Normandie 1944

Radarparet Tamelander og Zetterling lykkes med å levendegjøre en av historiens mest spektakulære militæroperasjoner. Boken tegner et bilde av D-dagen som et levende helvete for soldater og sivile.

Den 6. juni 1944 steg de allierte i land i Normandie. Flere måneders planlegging kulminerte i en av historiens største og blodigste operasjoner. I to angrepsbølger skulle Operasjon Overlord åpne en andre front mot tyskerne i Europa. Men vanskelighetene var mange: Angrepet var ventet, og været og tidevannet gjorde manøveren til et mareritt allerede før troppene fikk kontakt med de velbefestede tyske stillingene langs Normandies strender. Mange av soldatene ble skutt allerede i landstigningsfartøyene eller druknet langt utenfor kysten. Men operasjonen lyktes og innebar starten på de alliertes seier og slutten på 2. verdenskrig.

I fjor var det 60 år siden D-dagen i Normandie. I denne kritikerroste dokumentaren, skildrer radarparet Tamelander og Zetterling levende hvordan den kolossale operasjonen ble planlagt og senere satt ut i livet. De politiske og strategiske perspektivene blandes med øyenvitneskildringer fra begge sider av slaget; beretninger som tegner et bilde av D-dagen som et levende helvete for hundretusenvis av soldater.

Niklas Zetterling er forsker ved Sveriges Forsvarshøyskole (har tidigere utgitt Slaget om Kursk). Michael Tamelander er militærhistoriker. Sammen har de tidligere utgitt Den niende april (Spartacus 2000).

format_quote

"Lettlest og spennende," skriver Sten Inge Jørgensen i VG og gir den terningkast 5: "De svenske krigshistorikerne Tamelander og Zetterling går svært grundig til verks i sin rekonstruksjon av angrepet som ble innledet D-dagen. De trykker endog skisser over de ulike styrkenes plassering i landskapet under ulike operasjoner, og oppsummerer kontinuerlig tap og gevinst for de involverte."

"Detealjrik skritt-for-skritt-fortelling om Operasjon Overlord. Om den historiske bakgrunnen, selve invasjonen og kampene etterpå inntil Frankrike var befridd."
Fredrik Wandrup, Dagbladet

"En gjennomkompetent skildring av ilandstigningen i Normandie."
Mikael van Reis, Göteborgsposten

format_quote

Michael Tamelander har lang erfaring som forsker på historiske hypoteser gjennom simuleringer av feltslag og militære strategier.
Les mer om forfatteren

Niklas Zetterling forsker på krigshistorie og militære operasjoner ved Försvarshögskolan i Stockholm.
Les mer om forfatteren