Bol vars uekte sonner

Pris: 299,-

 • info
 • ISBN 9788243005723
 • Innb.:Heftet med klaffer
 • Status:I salg
  • Utg.år:2010
  • Kategorier:Biografier og memoarer | Politikk og samfunn
  • Vekt:0.45
  • Sideantall:385
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Vegard Bye

Bolívars uekte sønner

Det nye Sør-Amerika mellom Chávez og Lula

Starten på det 21. århundre har vært en nesten ekstatisk opplevelse for den latin-amerikanske venstresida. Denne boka presenterer fem av de nye lederne: Hugo Chávez, Lula da Silva, Evo Morales, Rafael Correa og Fernando Lugo.

 Det første tiåret av det 21. århundre har vært en nesten ekstatisk opplevelse for den latin-amerikanske venstresida. I ruinene av tradisjonelle politiske institusjoner og partier har 14 av 19 land i Latin-Amerika, med 2/3 av folketallet, vært styrt av ulike former for venstreregjeringer.

En fagforeningsleder fra Brasil som har kjent fattigdommen på kroppen og aldri fikk noen høyere utdanning. En oberst fra Venezuela, med både indiansk og afrikansk blod i årene, også født i små kår, som både selv har forsøkt å komme til makten gjennom kupp og selv blitt avsatt gjennom kupp. En indiansk fagforeningsleder for coca-dyrkerne i Bolivia, som springer ut av bevegelsen til kontinentets urfolk.  Eller en sosialistisk økonomidoktor fra Ecuador eller frigjøringsbiskop fra Paraguay. Politisk forskjellige, men med en sterk felles visjon om å trekke det store flertallet av sine folk opp av fattigdommen. 

Sammen forteller de den første nord-amerikanske presidenten av afrikansk opprinnelse, at Pax Americana, dette  begrepet for USAs dominans og herjing med Latin-Amerika i et par hundre år, er slutt. Står vi nå foran en egentlig amerikansk fred, eller kanskje en Pax Latinoamericana?

Her kan du se en film fra boklanseringen på Litteraturhuset:

<object width="400" height="300"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=15554527&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=1&amp;color=&amp;fullscreen=1&amp;autoplay=0&amp;loop=0" /><embed src="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=15554527&amp;server=vimeo.com&amp;show_title=1&amp;show_byline=1&amp;show_portrait=1&amp;color=&amp;fullscreen=1&amp;autoplay=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="400" height="300"></embed></object><p><a href="http://vimeo.com/15554527">Venstreregimene i Latin-Amerika: personlige prosjekter eller bærekraftige utviklingsmodeller?</a> from <a href="http://vimeo.com/user3930932">SAIFF</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

Vegard Bye er statsviter og har i 25 år arbeidet med latin-amerikanske spørsmål.
Les mer om forfatteren