Blodet i årene - ISBN 9788243009103 - Spartacus Forlag
Blodet i arene

Pris: 449,-

 • info
 • ISBN 9788243009103
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
bookBla i boka
  • Utg.år:2018
  • Kategorier:Biografier og memoarer
  • Format:170 x 220
  • Vekt:1.01
  • Sideantall:576
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Merete Morken Andersen

Blodet i årene

Amalie Skram og hennes tid

Amalie Skram stilte tre krav til en forfatters virke: Hun skal vise sannheten, skrive med medfølelse, og forsøke å forstå. Merete Morken Andersen tar henne på alvor i denne boken. Gjennom fem temaer, frihet, slekt, kjærlighet, galskap og død, fletter hun sammen brev, dagbøker, romaner og malerier, og skaper en polyfonisk collage, som veksler mellom ulike fortellergrep og fortellerstemmer. Ofte skyver hun Amalie Skram vekk fra scenen, og slipper andre til. Men målet er det samme. Å få verden til å tre frem, slik at det skal bli mulig å få øye på det store bildet.


Som et unikt supplement til biografien lanserer hun Tidsånd, som rommer et enormt historisk materiale. Her kan du skreddersy tidslinjer basert på søk blant mer enn 6000 hendelser i skandinavisk kulturhistorie. Nettsiden vil også tilby et omfattende bonusmateriale til Blodet i årene:Sidene er fortsatt under arbeid – innholdet blir utvidet og kvalitetssikret i ukene som kommer.


Anbefalt Podcast, Morken Andersen forteller NRK Bok om sitt ti år lange samliv med Amalie Skram.

format_quote

«Merete Morken Andersens biograficollage bruker Amalie Skrams liv som et prisme for å få fram en hel tidsånd. (…) Det er mennesket Amalie, og tiden hun levde i, Andersen har vært interessert i. Og den inngående granskingen, biografens søken etter mørke, gåtefulle skygger, er blitt en bevegende, ja, ofte gripende fortelling om Amalie Skram og hennes tid.»

Irene Engelstad, Klassekampen


«Inntrengende biografi om Amalie Skram (…) etter hvert oppfattet jeg og fikk sans for denne finurlige tekstveven, som forsøker å fange selve tidsånden. (…) Nyhistorisme kan man kalle hennes collage-metode. Nyhistorismen er en reaksjon på forestillingen om at et litterært verk kan stå alene, og derfor leses uavhengig av dets samtid eller forfatterens person. Likevel dreier det seg hele tiden om å forstå Skram og bøkene hennes. Det lykkes, og jeg blir stadig lykkeligere i lesningen!»

Henning Howlid Wærp, Aftenposten


«I Skram-collagen fremstår Amalie frisat fra både kronologi og psykologi, vi trasker ikke i den lige linje fra vugge til grav, og vi opfatter hende ikke som et dødt objekt som vi forstår til bunds, men som del av et net af relationer. Amalie er fri i teksten, og Morken Andersen påtager sig opgaven at vise os hvordan hun relaterer sig til andre, hvilke roller hun spiller. (…) Vi udvider således ikke vores forståelse af Amalie ved at gå dybere ind i hende med vores forstørrelsesglas, men ved at sætte hendes skæbne i forbindelse med tidens andre store gale, som Friedrich Nietzsche, August Strindberg og Vincent van Gogh.»

Susanne Christensen, Vagant

format_quote

Merete Morken Andersen
Les mer om forfatteren