Adjo felicia

Pris: 299,-

Kjøp
 • info
 • ISBN 9788243004702
 • Innb.:Innbundet
 • Status:Midlertidig utsolgt
  • Utg.år:2009
  • Kategorier:Politikk og samfunn
  • Sideantall:224
  • Forlag:Spartacus
  expand_more
Else Panagiotaki

Adjø Felicia

Hjemmesykepleier i det rike Norge

En fortelling om avmakt og tidspress i eldreomsorgen. Else Panagiotaki fikk jobb hjemmesykepleien på Frogner i Oslo etter mange års opphold i Hellas. Fra første stund opplevde hun at tidskravene kolliderte med behovene til menneskene hun skulle hjelpe. Dette er hennes beretning.


«Det er ikkje berre eit spørsmål om fleire hender, men om kva hendene kan og kva dei gjer, seier forfattaren av Adjø Felicia
Asbjørn Kristoffersen i BT

«En meget sterk beretning om avmakt og tidspress..»
Kari Wærness, Prosa


Hun møter den bleke og spede Henriette som ligger i sin svimlende høye himmelseng og angrer på at hun aldri fikk barn. I en annen leilighet visner den lavmælte Petra bort som en rosebusk uten vann. Og den pensjonerte kirurgen er så lei av Fjordland ferdigmat at han slutter å spise.

Med et skarpt blikk for mennesker og levde liv forteller forfatteren om en arbeidsdag som går på bekostning av verdighet og enkle menneskerettigheter. Bak lukkede dører lever mennesker som aldri går ut, og som sjelden eller aldri har kontakt med andre. De møter kun helsearbeidere som kommer innom på tidsbestemte oppdrag.

En tankevekkende beretning fra innsiden av norsk eldreomsorg. Et vitnesbyrd om avmakt og tidspress og rystende ensomhet.


”… du får ikke presset gamle mennesker inn i denne formen, de klamrer seg til deg og stritter i mot, eller ser misfornøyd etter deg og gir deg konstant dårlig samvittighet.
Vi ligger alltid på etterskudd. Som bydelens lille hær iført gode sko og ryggsekk, haster vi av gårde med en forestilling om å utføre omsorg …”
(fra boken)

“Noen ganger stjeler jeg av den tilmålte tiden og setter meg ned ved siden av Henriette mens hun spiser frokost ute på det digre kjøkkenet. Den gamle damen elsker å få snakke om livet før i tiden, da retter hun seg opp i ryggen og det blir en annen glød over stemmen.”
(fra boken)

Else Panagiotaki er oppvokst i et lite fiskevær på Helgelandskysten. Hun er utdannet sykepleier.
Les mer om forfatteren