Pris: 249,-
Hele verden er nå opptatt av plast som et miljøproblem. Vårt enorme forbruk gjør at vi finner plastavfall overalt. I havene brytes plasten ned til mikroplast som tas opp av selv de minste organismer.
Folk over hele kloden har mobilisert gjennom ryddeaksjoner og kampanjer – til og med politikerne har begynt å bry seg. Det er bra. For vi må handle nå. Men en ensidig mobilisering mot plast i seg selv er ikke hensiktsmessig, mener Guri Sogn Andersen. Plast er også en fantastisk ressurs som vi bør verdsette og bruke. Det trengs en opprydning i hvordan vi tenker rundt plastproblemet!
Med utgangspunkt i studier og feltarbeid viser Andersen hvor de største utfordringene ligger, og hvordan vi bør håndtere dem. Hun gir også 10 konkrete tips til hva vi selv kan gjøre.
«Som med alle virkelig store, verdensomspennende problemer er løsningen overnasjonale avtaler som binder enkeltland til å handle. Vi er ikke kommet dit enda, men etter endt lesning har jeg i det minste tatt min siste plastpose på butikken, og jeg skal aldri bruke et sugerør resten av mitt liv.»
Kristian Hegertun, Vårt Land
«Andersen tegner et like ekkelt som effektivt bilde: Tar vi høyde for havhestens og vår egen kroppsvekt, tilsvarer gjennomsnittlig plastmengde i fuglens mage at du og jeg skulle ha gått rundt med 180 brukte Q-tips i magen. Æsj. Når Andersen skriver slik, eller når hun bruker en rusletur med hunden og en tapt frisbee som utgangspunkt for å beskrive plastens sakte nedbrytning helt ned på molekylært nivå over tusen år, er boka medrivende. … Andersen er opptatt av å nyansere. Plast er ikke bare dårlig, den er nødvendig i vårt moderne samfunn. Mange av tallene i media er blåst opp, basert på dårlig statistikkforståelse og dommedagsangst. Slik kritikk er viktig; bildene vi bruker for å beskrive et problem, påvirker hvordan vi tenker på løsningen.»
Carline Tromp, Klassekampen
format_quote