1814 krig nederlag frihet

Pris: 449,-

 • info
 • ISBN 9788243008137
 • Innb.:Innbundet
 • Status:I salg
  • Utg.år:2014
  • Vekt:1.454
  • Språk:Bokmål
  • Forlag:Spartacus
  • Bokgruppe:31
  expand_more
Rasmus Glenthøj / Morten Nordhagen Ottosen

1814: Krig, nederlag, frihet

Danmark-Norge under Napoleonskrigene

Krigsårene frem mot 1814 inneholder noen av de mest dramatiske begivenhetene i både dansk og norsk historie. I denne boken finner du for første gang en samlet fremstilling av krigsårene mellom 1807 og 1814 fra et felles dansk-norsk perspektiv.

Nytt opplag på lager nå.1814 var det moderne Norges fødsel. Norge ble selvstendig med en av Europas mest liberale grunnlover, og både selvstendigheten og grunnloven fikk leve videre selv om Norge mot slutten av året ble forent med Sverige i en løs union. Politisk sett gjorde dette Norge til en av Napoleonskrigenes vinnere, men «mirakelåret» 1814 ble født av et nederlag.

For Danmark ble freden i Kiel «tapet av Norge», som det heter i dansk historie. Dette gjorde ikke bare Frederik 6. til en av Napoleonskrigenes største territorielle tapere i hele Europa, men er også det største økonomiske og befolkningsmessige tap for den danske stat noensinne.

Dette verket er et sentralt bidrag i markeringen av 200-årsjubileet for grunnloven og den dansk-norske skilsmissen, skrevet av en dansk og en norsk historiker. I boken forteller de om krigsbegivenhetene både til lands og til sjøs, hvordan de ble opplevd blant ulike samfunnslag fra elitene i København, Christiania og Kiel, til husmenn i Østerdalen, bønder på Lolland-Falster og småhandelsfolk i Slesvig-Holstein.

Morten Nordhagen Ottosen (f. 1981) og Rasmus Glenthøj (f. 1977) er historikere knyttet til henholdsvis Universitetet i Oslo og Syddansk Universitet. Glenthøj er prosjektleder for Fondet for dansk-norsk Samarbejdes 1814-program og sitter både i Folketingets og Stortingets utvalg til forberedelsene av 1814-jubileet.

Rasmus Glenthøj er historiker knyttet til Syddansk Universitet. Han er prosjektleder for Fondet for dansk-norsk Samarbejdes 1814-program.
Les mer om forfatteren

Morten Nordhagen Ottosen Norsk historiker ved Universitetet i Oslo. En av to forfattere av boka som utgis 1814-jubileumet.
Les mer om forfatteren