Boblendeheksebrygg - Spartacus Forlag

Boblende heksebrygg

Lag et sydende heksebrygg med bakepulver, sitronsyre og noen dråper konditorfarge i din yndlingsfarge. Dette eksperimentet passer ekstra godt når du er utkledd som heks på Halloween-festen og trenger boblende heksebrygg for å skape den rette stemninga.


Dette trenger du:

varmt vann fra springen

bakepulver

sitronsyre (et naturlig konserveringsmiddel som fås kjøpt i butikken)

konditorfarge

ei skål


Slik går du frem:

Ta et par spiseskjeer bakepulver og litt sitronsyre i en bolle. Lag en blanding av varmt vann og konditorfarge med den fargen du vil ha. Til heksebrygg passer for eksempel grønt spesielt godt. Hell det fargede vannet over pulverblandingen. Det syder og bobler og ser ufyselig ut. NB! Boblingen varer bare en kort stund, så blandingen må lages til rett før du skal vise den fram. Et knep er å ha klar flere skåler med pulver i rommet, og så kan du sette i gang heksebryggene med å tilsette vann fra ei flaske du har med deg.


Hva skjedde?

Bakepulver og sitronsyre reagerer med hverandre og lager karbondioksid-gass, CO2. Dette er den samme gassen som finnes i brus, og som får brusen til å boble når du tar av korken. Det er denne gassen som får heksebrygget til å boble og koke. Når alt pulveret har reagert ferdig, dabber boblingen av, og det som blir tilbake, er en grumsete væske.