Avslorbladeneshemmelighet - Spartacus Forlag

Avslør bladenes innerste hemmelighet

Som fargene i tusjen skjuler også plantenes grønne blader flere farger.


Dette trenger du:

grønne blader fra naturen eller spinatblader fra butikken

en mynt

alkohol eller neglelakkfjerner med aceton (spør foreldrene dine)

et glass 

kaffefilter, klipt som cirka to centimeter brede striper

en blyant


Slik gjør du det:

Klipp ei smal stripe av kaffefilter, og klipp en spiss helt nederst på filteret. Teip toppen av filteret til blyanten. Brett bladet rundt mynten, og press mynten mot kaffefilteret mange ganger, slik at det blir ei kraftig grønn stripe nederst på papiret. Jo mørkere grønn­fargen er, jo tydeligere vil de andre fargene som gjemmer seg i bladet, komme frem. Hell litt neglelakkfjerner i et glass, og stikk papirremsa ned i glasset. Gjør dette slik at spissen stikker ned i væsken samtidig som stripa med bladfarge er over væsken.


Dekk glasset med aluminiumsfolie for å hindre at væsken fordamper. Følg med på at væsken stiger oppover papiret og tar med seg fargen på veien. Når væsken nærmer seg toppen, kan du ta papiret ut av glasset. Hva ser du nå?


Hva skjedde?

Grønnfargen i bladet består egentlig av flere grønne og gule fargestoffer. Til vanlig er disse usynlige for oss, men vi kan skille dem fra hverandre med kromatografi, som denne metoden kalles. De forskjellige fargestoffene beveger seg med ulik fart oppover på filterpapiret. De største og tyngste fargestoffene er tregest og beveger seg kortest, mens de letteste beveger seg lengst. Hvis du ser godt etter, kan du se at den grønne fargen har delt seg i en grønn og en gul farge, der den gule har vandret lengst opp på arket. 


Trærnes høstfarger

Visste du at de fleste gule og røde fargene som kommer fram på bladene om høsten, egentlig har vært der hele tiden? Bladene er grønne om sommeren fordi bladene da bruker sollyset til å lage blant annet det knallgrønne fargestoffet klorofyll. Den knallgrønne fargen er så sterk at den skjuler de andre fargene som finnes i bladene. Om høsten når dagene blir kortere, blir det laget mindre klorofyll, og da kommer de røde og gule fargene fram.