Spartacus Forlag

Slik blir du rik

Slik blir du rik: Bruk mindre enn du tjener. 

Invester overskuddet smart.


Nå vet du egentlig alt du trenger å vite. Dette er oppskriften. Du kan stoppe her, for hvis du følger rådet, vil du lykkes. Denne boka ville imidlertid vært svært overpriset hvis vi ikke gikk litt mer i dybden.

Av Anne Linn & Andreas Kumano–Ensby



Og å gjøre drastiske livsendringer er som regel vanskelig, selv når teorien er enkel. Det er ikke komplisert å forstå at hvis du vil gå ned i vekt, må du ha færre kalorier inn enn du forbrenner. På samme måte er det innlysende at du må ha høyere inntekter enn utgifter for å bli rik. Det som er vrient, er å endre vaner i praksis. Ved å gå gjennom i detalj hva som har vært effektivt for oss, håper vi å hjelpe deg et stykke på veien.


Vi begynte å følge oppskriften med å bruke mindre enn vi tjener og investere overskuddet høsten 2019. Før det var vi en helt vanlig familie med to voksne og to barn i grunnskolen.


Inntektene våre var ganske gjennomsnittlige for fulltids-arbeidende 40-åringer i Norge, og vi brukte stort sett opp pengene vi fikk inn på konto. Behov for å spare eller budsjettere så vi aldri.


Begge vokste opp i familier med mange barn og lite penger, og ingen av oss har noensinne drømt om et luksusliv. Vi ønsket å leve enkelt og bærekraftig. Men de miljøvennlige og økonomiske valgene vi tok i hverdagen, som å droppe bil eller spise lite kjøtt, ble fort nulla ut, både i kroner og i tonn CO₂, på grunn av alle flyreisene og elektronikken vi unna oss.


Vi hadde jo råd. Men vi ble ikke lykkeligere av å kjøpe alt vi hadde lyst på. Tvert imot førte hver nye ting til mer rot hjemme, og vi følte på både flyskam og en generell metthet på forbruk. En tur i Oslomarka ga oss mye mer glede enn en tur på kjøpesenteret.


Det finnes et ideal for hvordan du bør leve livet ditt. Det starter med at du skaffer deg en lang utdanning, med tilhørende studielån. Deretter skal du kjøpe en bolig, med enda et lån du kommer til å betale ned på resten av livet. Hjemmet må stadig pusses opp etter de nyeste trendene, og møbler byttes ut fordi vi er lei dem, ikke fordi de gamle ikke kan brukes lenger.


Du trenger en fin bil, kjøpt på avbetaling, selvsagt. Og omtrent når den er nedbetalt, bør du helst oppgradere til en nyere, mer eksklusiv versjon. I tillegg kommer alle tingene du må ha, og som du må bytte ut med jevne mellomrom. Den siste iPhonen. Oppdatert klesmote for vinter, vår, sommer og høst. En fresh hårsveis. Den nyeste Playstation-konsollen. Kremer og såper for alle tenkelige formål.


Når boliglånet begynner å bli håndterbart, er det kan-skje på tide å investere i en hytte på fjellet eller ved sjøen, eller kanskje begge deler. Og en båt eller motorsykkel. For å ha råd til alt dette må du jobbe halvparten av din våkne tid, fem dager i uka. Mye av tiden som er igjen, bruker du på å komme deg til og fra jobb og å slappe av etter en travel arbeidsdag. Dette er livet, og ifølge politikerne våre skal det fortsette sånn til du er 70. Eller 74, hvis du er født etter 1990 og levealderen fortsetter å stige like mye som den har gjort de siste åra. 


Dette vil holde deg fast i en evig syklus der du i prinsippet jobber for kost og losji og litt lommepenger til ferier og fornøyelser. I sin bok The richest man in Babylon skriver George S. Clason at denne måten å leve på er sammenlign-bart med å være en slave. Tiden din og pengene dine tilhører ikke deg. De tilhører banken der du har lån, matbutikken der du handler og flyselskapet som frakter deg til den årlige sydenferien.



Vi er heldige og har gode jobber. Kreative, spennende job-ber der vi blir verdsatt og føler at vi gjør noe nyttig. Vi synes likevel det er strevsomt å se for oss at det er noe som vil vare for alltid. Jobbene våre er krevende og forutsetter at vi til en-hver tid er oppdatert på teknologi og samfunn. Vi har vært gjennom nok nedbemanninger og endringer til at vi vet at vi ikke kan stole på at vi og jobben elsker hverandre i tre tiår til.


Et familiemedlem hadde fortalt oss om FIRE-bevegelsen. FIRE står for Financial Independence Retire Early. Det går ut på at du sparer store deler av lønna i en periode, for at du senere kan leve av kapitalinntekter og ikke lenger trenge å jobbe. Det virket imidlertid både uoppnåelig og uinteressant, vi antok at det var for folk med usedvanlig høy lønn, eller som ofret masse og levde på ekstremt lite.


Men det virket som en god idé å spare litt, for å hjelpe barna våre når de skal etablere seg om et tiår. Med galopperende boligpriser og et arbeidsmarked som går mer mot løsarbeidere og der roboter tar over stadig flere oppgaver, tenkte vi at det var lurt å sette til side litt penger, for deres skyld.

Det vi ikke hadde forutsett, var hvor mye penger vi ville klare å spare når vi begynte å ta kontroll over utgiftene våre. Etter hvert som vi sluttet å bruke penger på ting vi ikke hadde noen glede av, og så etter måter å øke inntektene på, fikk vi mer og mer penger å investere hver måned. Og pengene våre begynte fort å tjene penger for oss.


Med normale inntekter, og uten å arve, har vi på to år klart å legge oss opp en investert formue på 2,5 millioner kroner. Vi er de første aksjemillionærene i våre familier, med veldig god margin. Det å kunne leve av avkastningen fra vårt eget lille oljefond virker ikke lenger som en fjern drøm, men som et helt realistisk mål, som bare ligger noen år fram i tid.


For oss er denne reisen mot rikdom enkel og morsom. Vi har langt større glede av å shoppe aksjer enn vi noensinne har følt når vi har kjøpt ting. Men vi kan på ingen måte påstå at en slik omlegging vil være like enkel for alle. 


Vi fant hverandre tidlig og har holdt sammen i snart to tiår. Vi kjøpte vår første bolig sammen i 2006 og har vært med på en vanvittig prisvekst i boligmarkedet i Oslo. Det gjør at vi i dag eier en bolig med høy verdivurdering og lav belåningsgrad, noe som gjør det lett for oss å få lave rent-er og dermed lave boutgifter. Vi bor sentralt, der bil er en ulempe, ikke en nødvendighet. Vi er stort sett friske, og det samme er barna våre. De begynner å bli store og mer selvstendige. Vi kan jobbe fulltid og likevel ha energi igjen til å drive med sideprosjekter.


Vi vet at vi er privilegerte på mange måter. Der vi har masse drahjelp, går du kanskje feil vei i en rulletrapp som gjør at du må jobbe dobbelt så hardt. Hvis du er alene-forsørger, lavtlønnet eller ufør, har du kanskje vært nødt til å ha stålkontroll på utgiftene bare for å kunne betale for det mest nødvendige. Det sier seg selv at du ikke vil være i stand til å spare opp en million på et par år bare ved å gjøre enkle endringer. Men ikke gi opp selv om utgangspunktet ditt er verre enn vårt. De aller fleste har anledning til å spare og investere noe, og tar du tiden til hjelp, vil selv små summer kunne forandre livet ditt.


I denne boka vil vi prøve å lære deg alt vi kan om å kutte i utgifter, øke inntektene og få pengene til å vokse ved å investere dem. Ikke prøv å gjøre alt på en gang. Vi har brukt disse årene på å teste ut ulike måter å bli rike på – for å finne ut hva vi liker, og hvilke ting som ikke er noe for oss. Test ut det som frister, og når det er blitt en vane, kan du legge til flere endringer. Hvis du tar ett godt valg for økonomien din hver dag, hver uke eller hver måned, vil du raskt oppdage det samme som oss: at det er mye enklere å bli rik enn mange tror.


Vi er ikke finansielle rådgivere, og husk at rådene vi gir, ikke er tilpasset din unike situasjon. Du bør alltid sjekke flere kilder og gjøre din egen research før du tar store økonomiske valg. Til slutt i boka lister vi opp bøker, podkaster og andre kilder vi har brukt for å lære og bli inspirert underveis. Vi har også lagd noen regneark og andre ressurser du kan ha nytte av når du skal bli rik. Lykke til på ferden mot økonomisk uavhengighet!