Spartacus Forlag

«Nære fugler» utsolgt på noen timer, stort opplag på vei!

En svale gjør kanskje ingen sommer, men denne blåmeisen kan redde jula for Spartacus forlag. 


I flommen av høstbøker er det beintøff kamp om oppmerksomheten Og den spektakulære fugleboka Nære fugler så lenge ut til å gå under radaren på både lesere og bokhandlere. Men da den omsider fikk en anmeldelse, eksploderte det fullstendig.


I helga publiserte Dagbladet.no Arne Dvergsdals sekser-anmeldelse, som åpner slik: «Dette er den fineste, mest fantastiske fuglebok jeg noensinne har sett!» Og i løpet av noen formiddagstimer på mandag var hele førsteopplaget og mere til utsolgt fra forlaget. «Det tikket inn ordre på mer enn 2500 bøker før lunsj» sier informasjonssjef Eivind Løvdal Refsnes, som knapt har opplevd en slik plutselig etterspørsel tidligere. «Vi har hatt bestselgere før, men det er sjelden de kommer såpass brått og uventet. Det må nesten ha vært i 2002, da Antony Beevors Stalingrad tok helt av etter en god anmeldelse før jul. Den gangen ble vi reddet av Bokklubbene, som lånte oss tusenvis av bøker til julesalget.» 


Nå har Spartacus måttet jobbe hardt for å få levert flere bøker, siden trykkeriene er mer eller mindre fullbooket før jul. «Det er jo først og fremst et tidsspørsmål», sier Refsnes. «Det er bedre med en fuglebok i hånda enn ti på trykkeriet, for å si det litt pent. Men nå er vi lovet 10.000 nye bøker, og mesteparten leveres senest 10. desember. Spørsmålet er om det er mange nok, slik vet man jo aldri helt på forhånd».


Hvorfor slår akkurat denne boka så godt an?

«Det handler jo om julesalg nå, og jeg tror Nære fugler skiller seg litt ut i mengden og framstår som en perfekt gave til alle som er glade i naturen. Eller som bare nøyer seg med å observere fuglebrettet fra stuevinduet. Det er en slående vakker bok, med banebrytende fotografier og tekster som ga den nominasjon til Augustprisen i Sverige. Men først og fremst må vi takke anmelder Arne Dvergsdal, for uten ham hadde nok ikke så mange fått med seg disse kvalitetene. Dette er uansett en nydelig påminnelse om at man aldri bør miste håpet i denne snodige bransjen, selv når høsten kan kjennes som en ørkenvandring salgsmessig. Generelt er trenden at det er vanskelig å få presseomtale, men enda vanskeligere å veksle den inn i synlighet og salg. Da er det ekstra godt å få oppleve et slikt herlig unntak fra regelen. En svale gjør kanskje ingen sommer, men denne blåmeisen kan faktisk redde jula vår» avslutter Refsnes


Det er ikke hver dag fotobøker eller bøker om fugler nomineres til den presistjetunge svenske Augustprisen, men Nære fugler er heller ingen typisk fuglebok: Fotografiene til Roine Magnusson har blitt til gjennom et nyskapende fotoprosjekt, der nærbildene viser fuglene knivskarpt. Tekstene til Åsa og Mats Ottosson er utpreget litterære, og kombinerer blant annet biologi, poesi og vanlige folks møter med fuglene våre for å fange deres særpreg. Det handler ikke om det opplagt storslåtte eller sjeldne, men om alt det som kommer til syne når vi rister av oss det velkjentes gråfilter.


Nære fugler består av drøyt 70 fotografier, der 30 av fuglene har fått sin egen tekst. I tillegg skriver ekteparet Ottosson en lengre tekst der de forsøker å fange hva som gjør forholdet vårt til fugler så spesielt, og en tekst om metoden Magnusson arbeidet frem for å ta bildene. Nære fugler var nominert til Augustprisen i 2017.